ΧΑ: «Σκοντάφτει» λίγο πριν από τις 650 μονάδες

Ξεκίνησε με... κέφια και άνοδο έως τις 647,5 μονάδες το ΧΑ για να χάσει σχεδόν το σύνολο των κερδών στη συνέχεια. Πωλητές (κυρίως) στην Alpha και λιγότερο σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ «προσγειώνουν» τους δείκτες.

Άλλη συνεδρίαση... ξημέρωσε σήμερα καθώς δείκτες και μετοχές και προσδοκίες επανήλθαν στη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση τους.

Μέτριος μεν ο τζίρος στα πρώτα 25-30΄, αλλά με τις εντολές ενδεικτικές της διάθεσης που υπάρχει από νωρίς. Πάνω από τις 645 μονάδες (1,05%) ο Γενικός Δείκτης, άλλη μία προσπάθεια για τον FTSE 20 να κινηθεί προς τις 242 μονάδες.

Εντολές πώλησης λίγο μετά τις 10:55 κυρίως στην Alpha Bank πίεσαν τους δείκτες και τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη εξανεμίζονται σχεδόν. Ακολούθησε λίγο μετά τις 11:05 και η ΔΕΗ που υποχώρησε έως τα 2,72 ευρώ, καθώς τα 2,78-2,80 που αναφέρονται στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικό επίπεδο και αντίσταση μέχρι τώρα.

Στο Χ.Α. είναι εμφανές πλέον πως ενεργεί ομάδα παικτών (θα πρέπει να υπολογίζουμε και σε λιγοστούς ξένους), που δικαιολογημένα ή όχι ποντάρει βραχυπρόθεσμα στο ενδεχόμενο ευνοϊκής διαχείρισης του προβλήματος. Ευνοϊκής βέβαια προς τα συμφέροντα των καλούμενων αγορών κι όσων ποντάρουν σε αυτήν την προοπτική, κι όχι της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, που βρίσκονται στα όριά τους.

Θα είχε ενδιαφέρον να συνεκτιμηθεί και ποια... λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ποιες κινήσεις των δανειστών θα επηρέαζαν θετικά ή αρνητικά (ανάλογα με τα συμφέροντά τους) όλους όσοι έχουν στήσει και επωφελούνται από το ράλι του... παραλόγου στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη προσεγγίζεται ακριβώς αυτή η πτυχή μιας θεαματικής κίνησης, διεθνώς, κόντρα σε πολλά λογικά συμπεράσματα και με τις εκλογές στις ΗΠΑ να απέχουν δύο και μήνες.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση (και δυνάμεις) για να διατηρηθεί το Χ.Α. -για περισσότερο από δύο μήνες- στην περιοχή των 600 μονάδων, σε μία πρωτοφανή συσσώρευση και να τολμηθεί σε αυτήν τη φάση η υπέρβαση. Που θυμίζουμε από τεχνικής πλευράς θα έχει νόημα μόνο στην περίπτωση όπου ο Γ.Δ. υπερβεί τις 660 μονάδες, κυρίως όμως εάν διασπαστούν πειστικά οι 242 για τον 20άρη.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας επικεντρώνεται στις τράπεζες, όπου κινητικότητα παρουσιάζουν η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank. Αλλά και με επαναφορά των αγοραστών σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με συνέχιση των εντολών στη ΔΕΗ και ενδιαφέρουσα κίνηση και άλλων μετοχών. Κατά την εκτίμησή μας η μετοχή της ΔΕΗ παρουσιάζει ενδιαφέρον, κυρίως τεχνικά, καθώς επανέρχεται στις τιμές των 2,78-2,80 ευρώ που είχαν σημειωθεί στις 10 και στις 20 Ιουλίου. Σχηματισμός αναστροφής ή κάτι άλλο θα φανεί σύντομα.

Ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Αγοραστές σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Motor Oil, CCH συνεπικουρούν στην προσπάθεια του 20άρη να παραμείνει σε φορά πάνω από τις 235 μονάδες.

Η διολίσθηση που παρατηρήθηκε λίγο μετά τις 10:55 (αρνητικά Κύπρου, Μέτκα, Τιτάν, Alpha Bank, Cyprus Popular) προκλήθηκε κυρίως λόγω του γυρίσματος της Alpha Bank στο 1,43 από το 1,48 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v