ΧΑ: Το ενδιαφέρον σε Merkel-Hollande

Στο διαμορφούμενο «πακέτο» για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος προσβλέπει το ΧΑ. Θετική εξέλιξη ωθεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 660 μονάδες, αρνητική τον πιέζει προς τις 600 μονάδες.

Βήμα προς βήμα γίνονται οι προσπάθειες για τη διαχείριση του «ελληνικού προβλήματος». Η χθεσινή συνάντηση Αντώνη Σαμαρά - Jean Claude Juncker προφανώς και ήταν διερευνητική των εκατέρωθεν προθέσεων και μια απαραίτητη προσπάθεια για την περαιτέρω σύγκλιση των δύο πλευρών.

Από τη χθεσινή συνάντηση δεν αναμενόταν να προκύψει κάτι ουσιαστικότερο και αυτό αποτυπώθηκε στα… 2-3 βήματα χαμηλότερα που έκανε το Χ.Α.

Πάντως, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 20 παραμένουν σε τεχνικό ελεγχόμενο εύρος, με ζητούμενη την επιβεβαίωση σήμερα - αύριο των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Σήμερα συναντώνται η Angela Merkel και ο Francois Hollande και εκεί πιθανότατα θα χωροθετηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα ενδεχόμενα περιθώρια αλλαγών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας προσεγγίζονται σε επίκαιρο θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου. Γίνεται αναφορά σχετικά με τον χρόνο επιμήκυνσης και το επιπλέον βάρος (επιπλέον μέτρα), το ύψος των επιτοκίων και άλλες ουσιώδεις παραμέτρους, που θα κρατήσουν εντός παιδιάς του ευρώ την Ελλάδα.

Εξέλιξη που μένει να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά, καθώς κυρίως όσοι κινούνται βραχυπρόθεσμα γνωρίζουν πολύ καλά πως ουσιώδεις λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είτε ανοδικά είτε καθοδικά.

Πάντως εχθές φάνηκε η διάθεση αρκετών να δοκιμάσουν τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και να ανιχνεύσουν τις 242 για τον FTSE 20.

Έκαναν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, περιμένοντας την αποσαφήνιση ακριβώς αυτών των ουσιωδών λεπτομερειών. Σε αυτές, κατά την εκτίμησή μας, θα διεξαχθεί το παιχνίδι τις επόμενες ημέρες, και μία-δύο εβδομάδες.

Θα πρέπει πάντως να προσεχθεί η προσπάθεια διαφοροποίησης επιμέρους χαρτιών του 20άρη. Για παράδειγμα, η μετοχή της ΔΕΗ μετά και τη νέα χθεσινή αντίδραση «φλερτάρει» με τα υψηλά 4 μηνών. Η μετοχή του ΟΤΕ βλέπει επίσης τιμές υψηλότερες που είχαν σημειωθεί τους προηγούμενους δύο-τρεις μήνες.

Διαδικασία επαναφοράς και πιθανόν αλλαγής τάσης; Θα φανεί σύντομα. Όπως επίσης και το αν μπορεί να συμπεριληφθούν άλλες μετοχές εταιρειών λ.χ. ΕΛΠΕ, Coca Cola και δευτερευόντως των Μυτιληναίου, Τιτάν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v