Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψώνουν ανάστημα οι “μικρομεσαίοι” στο ΧΑ

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑ παρά την αρχική σημαντική υποχώρηση. Εξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης. Στο "πράσινο" Alpha (4,5%), EΤΕ (1,8%), Ελλάκτωρ.

Λίαν ταραχώδης αποδείχθηκε η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, που ξεκίνησε με σημαντική υποχώρηση και τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και ο Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. 

Αναλυτικότερα το Eurogroup παραδέχεται ότι έχει κάνει ότι έπρεπε από την πλευρά της, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει για την εκταμίευση της δόσης. Οπως παραδέχθηκε "απογοητευμένος" και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνκερ "δεν γνωρίζει πότε αυτό θα γίνει".

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε επίσης πως “είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά πρέπει να γίνουν τεχνικές επιβεβαιώσεις και οικονομικοί υπολογισμοί. Για τεχνικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να γίνουν αυτή την ώρα και γι’ αυτό διακόπτουμε και θα συνεδριάσουμε ξανά τη Δευτέρα”.

Παραδέχθηκε, πάντως ότι το πλέον δύσκολο σημείο είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Η δήλωση αυτή ήλθε μετά από την χθεσινοβραδινή μαραθώνια σύσκεψη των Υπουργών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων του ΔΝΤ και έστειλε το ευρώ να φλερτάρει με επίπεδα λίγο ψηλότερα των 1,27 δολαρίων.

Τα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοντάφτει στο πρόγραμμα μείωσης του Ελληνικού χρέους μετά την κόντρα με το ΔΝΤ”.
“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το χρέος της Ελλάδας”.
“Καμία συμφωνία για την Ελλάδα αφού Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν”.
“Η Ευρωζώνη καθυστερεί τη συμφωνία βοήθειας για την Ελλάδα”.
“Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ελληνικό χρέος”.
“Οι πιστωτές της Ελλάδας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα”.
“Οι Υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις συνομιλίες τους για την Ελλάδα”.
“Ελλάδα: Ακόμη μια αποτυχία για την απελευθέρωση της δόσης”.

Αυτά ήταν μερικά από τα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι συμμετέχοντες συμφώνησαν … ότι διαφωνούν (!)

Η συνεδρίαση του ΧΑ

Όπως ήταν επόμενο υπό πίεση ξεκίνησε, σαν πιο άμεσα “θιγόμενο” το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι στο στόχαστρο των βιαστικών πωλητών.

Είναι ενδεικτικό πως όλοι ανεξαιρέτως οι Τραπεζικοί τίτλοι άνοιξαν με “AMEM” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας). Έτσι πολύ γρήγορα ο Γενικός Δείκτης βράθηκε να υποχωρεί έως τις 794,07 μονάδες (-3,31%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 253,72 (-8,25%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,63 ευρώ (-7,39%), της Εθνικής μέχρι τα 1,47 ευρώ (-9,26%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,3800 ευρώ (-11,22%).

Με την συμπλήρωση των πέντε πρώτων λεπτών συνεδρίασης, μόνοι “πράσινοι” τίτλοι ήταν αυτοί των Newsphone και Lamda Development, ενώ με την συμπλήρωση του πρώτου 10λεπτου στις μετοχές με θετικό πρόσημο προστέθηκε και η μετοχή της ΕΥΑΘ.

Το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 12,8 εκατ. σαφείς ενδείξεις ότι η αρχική προσφορά απορροφάται μάλλον εύκολα, ενώ οι τίτλοι με θετικό πρόσημο έφθαναν του 13 (Newsphone, Kleeman, Autohellas, Ιλυδα, Υγεία, Πλ. Θράκης, Ελλάκτωρ, ΕΥΑΘ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Παρνασσός, ΕΛΓΕΚΑ, Ιατρικό και Πλαίσιο.

Από εκεί και πέρα η ένταση των συναλλαγών μειώθηκε, η προσφορά ήταν περισσότερο ελεγχόμενη και ο τζίρος κατέβασε ρυθμούς, με αποτέλεσμα η πρώτη ώρα να συμπληρωθεί με τζίρο 18,2 εκατ.

Στο Τραπεζικό ταμπλώ και παρά το γεγονός ότι πρώτη μηδένισε τις πρωινές απώλειες η CPB, στην πορεία περισσότερο “ευέλικτες” αποδείχθηκαν οι Eurobank, Alpha Bank και σημαντικά λιγότερο οι Εθνική και Πειραιώς.

Όμως σε κάθε περίπτωση και για τους τολμηρούς που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και στο γνωστό πεδίο δράσης των traders που δεν είναι άλλο από τον Τραπεζικό κλάδο, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα αξιοσέβαστο μεροκάματο.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται μάλλον φυσιολογικό το γεγονός πως μόλις τρεις Τραπεζικοί τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, “απασχόλησαν” το 43% του συνολικού τζίρου που ήταν και ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε και κάτι ακόμα που παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο δείκτης Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 12,07%, πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει “δραστηριότητα” και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ και χαμηλότερα του 20αρη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια, αλλά και για την αγοραστική δύναμη χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά επιλέγουν τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί για επικείμενη συμφωνία

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύναψη συμφωνίας για την Ελληνική διάσωση, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί την επόμενη Δευτέρα.

“Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βρίσκονται αληθινά κοντά σε μια συμφωνία για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την ολονύκτια συνάντησή τους και πριν από μια νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα”, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

“Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο, στο 120% το 2020, αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική”, εξήγησε.

Πιθανή συμφωνία για επαναγορά χρέους και μείωση επιτοκίων για την Ελλάδα “βλέπει” η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, παραμένοντας ωστόσο αντίθετη σε ένα “haircut” των Ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, υποστηρίζει πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί έως το 2016.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το πως θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δηλώνει ότι ακόμη παραμένει ανοιχτό το εάν θα παραταθεί ο στόχος για βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους στο 2022 ή εάν θα παραμείνει στο 2020, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επιπλέον 9 δισ. ευρώ με δημοπρασίες έντοκων γραμματίων. Τονίζει επίσης ότι η επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να γίνει μέσω επέκτασης του προγράμματος του EFSF.

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο δεύτερο “κούρεμα” του Ελληνικού Δημοσίου χρέους, εξέφρασε ο Norbert Barthle, στέλεχος του κόμματος CDU και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής.

Κατά πρώτον, όπως είπε, ένα νέο “κούρεμα” θα κόστιζε χρήματα στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Παράλληλα θα έστελνε ένα “θανάσιμο” μήνυμα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία και θα ακύρωνε οποιοδήποτε κίνητρο για τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον, αν η Γερμανία αναλάβει ζημία από τα δάνεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γερμανικό δίκαιο δεν θα μπορεί στη συνέχεια να εκδώσει οποιοδήποτε νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

“Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη δεν θέλει καθόλου να αποτύχει το Ελληνικό πρόγραμμα. Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και των Μελών της. Καλά νέα είναι επίσης και η στάση που κρατά το ΔΝΤ”, σημείωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Mark Wall.

El Erian: Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν

Παρά την γενναία δημόσια στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, σχολιάζει ο El Erian.

Ο επικεφαλής της Pimco, προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα υπονομεύσει άλλο ένα πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ η αξιοπιστία της Χώρας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, ιδιαίτερα στα μάτια των ίδιων των πολιτών.

Ο El Erian χαρακτηρίζει την πολιτική και κοινωνική ένταση στην Ελλάδα ανησυχητική, ενώ σημειώνει ότι το τελευταίο πακέτο διάσωσης, υποτίθεται πως θα βελτίωνε την κατάσταση, παρέχοντας ρευστότητα στην Αγορά. Ωστόσο η διάσωση αυτή θα αποτύχει αν παραμείνει ανεπίλυτο το μείζον ζήτημα της μείωσης του Ελληνικού χρέους. Η Χώρα θα μείνει κολλημένη στην ύφεση και η ανεργία στους νέους που ήδη έχει εκτιναχτεί πάνω από το 50%, θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλη μια αποτυχία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ρίξουν την ευθύνη και πάλι στην Ελληνική Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για μη εφαρμογή των μέτρων.
Ωστόσο, χάρη στο θάρρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μιλήσει ανοικτά, έχει προστεθεί ένα νέο στοιχείο που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Η επιμονή του ΔΝΤ συνοδεύεται από σωστή θεωρία και εμπειρία. Βαθειά μέσα τους, οι Ευρωπαίοι το κατανοούν, ότι πλέον το πρόβλημα δεν αφορά το χρέος του Δημοσίου τομέα, αλλά το χρέος του Επίσημου τομέα. Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως “κούρεμα” του χρέους του επίσημου τομέα, καταλήγει ο El Erian.

"Το πρόβλημα για τους επενδυτές σήμερα είναι ότι η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται, προοπτική που θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια", αναφέρει η Wells Fargo Advisors, που εφιστά την προσοχή στην ήδη μεγάλη συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας και τον υπερτριπλασιασμό της ανεργίας.

"Ο κίνδυνος είναι ότι μια νέα συμφωνία, με τη μορφή που φαίνεται να λαμβάνει, θα μπορούσε ακόμα να είναι δύσκολη για την Ελλάδα", αναφέρει η Societe Generale. "Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερα περισσότερα χρήματα από τις άλλες Χώρες της Ευρωζώνης.

Οι συμφωνίες των Ευρωπαίων όμως συνοδεύονται από σκληρά μέτρα παρακολούθησης, τα οποία εκθέτουν την Ελληνική Κυβέρνηση σε μεγαλύτερη εγχώρια πολιτική πίεση”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ταμπλώ του 20αρη, ξεπέρασε το αρχικό “κατακόκκινο” σοκ και η λήξη της συνεδρίασης βρήκε μόλις τέσσερις τίτλους με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα τους Μέτκα (-3,89%), Κύπρου (-0,36%), Motor Oil (-0,67%), Folli Follie Group (-1,75%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των CPB, MIG.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελλάκτωρα και Alpha Bank, του 3% για τον Μυτιληναίο και του 2% για Πειραιώς και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 830,27 μονάδες με κέρδη 1,10%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 68,2 εκατ. από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Coca-Cola, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Σαφώς καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών και για 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 20αρη, συνεχίστηκε η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας με Ιασώ, Ιατρικό και Υγεία.

Σε “κλειστό club αγοραστών” φαίνεται να απευθύνεται ο Παπουτσάνης, που με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Κρι Κρι και Πλ. Θράκης, 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακόμ, ενώ παραμένουν δραστήριοι οι αγοραστές σε Νηρέα και Σελόντα.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΒΑΛ, που δείχνει να έχει σημαντική τεχνική αντίσταση στα 1,46 ευρώ.

Το επτά στα επτά έκαναν οι αγοραστές στον ΟΛΘ που έκλεισε σε νέα υψηλά 27 μηνών, με την προσφορά να δείχνει απόλυτα ελεγχόμενη και τον διακριτικό αγοραστή να επιμένει (!)

Η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 75% των μετοχών της ΕΥΑΘ αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θα συζητηθούν και οι αλλαγές στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, όπου προωθείται η πώληση του 100% της Ελληνικό ΑΕ (αντί για το 75% που προβλέπεται σήμερα).

Στο διαγωνισμό για την ΕΥΑΘ, ο οποίος με βάση το μνημόνιο πρέπει να προκηρυχθεί εντός του 2012 σχεδιάζεται η πώληση του 75% των μετοχών, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης που έχει υπογράψει η εταιρεία με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Ο τίτλος της εισηγμένης “απάντησε” με επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 16 μηνών.

Επίσης οι εξελίξεις στο Ελληνικό φαίνεται να “ερεθίζουν” χρηματιστηριακά τον Παρνασσό, έστω και αν, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, για το project του Αγ. Κοσμά.

Τέλος, από σήμερα και μετά την μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Ηρακλής είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 1,70, προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 1,22 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,98 ανά μετοχή.

Όσον αφορά τα τεχνικά “tips” της ημέρας και για τον τίτλο της Alpha Bank που συνεχίζει να δείχνει ο πλέον “δραστήριος”, αυτός κινείται με ακρίβεια μοιρογνωμόνιου. Αφού φρενάρισε στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης 1,72 – 1,63 ευρώ, έκλεισε κοντά στην πρώτη αντίσταση των 1,85 ευρώ και αν την υπερκεράσει βάζει σαν στόχο τα 1,92 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με ψυχραιμία αντιμετώπισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο την αδυναμία του Eurogroup να πάρει αποφάσεις που συνδέονταν με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ των ρευστοποιήσεων.

Η εικόνα της Χρηματιστηριακής Αγοράς δείχνει σαφώς βελτιωμένη, καθώς η Χώρα έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα και τώρα αναμένει την ανταπόκριση των δανειστών, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Από την εκταμίευση της δόσης και πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα, θα αυξηθεί η ρευστότητα στην “στεγνή” Αγορά, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κατάσταση τόσο χρηματιστηριακά όσο και στην πραγματική οικονομία.

Συμπερασματικά, αναμένεται ένα καλό χρηματιστηριακό τρίμηνο και μετά το Χ.Α. θα κινηθεί ανάλογα με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Το επόμενο “crash test” της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα έλθει προς το τέλος του α΄ τριμήνου του 2013, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις αναμενόμενες ΑΜΚ των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Επίσης, η εγχώρια Οικονομία αναμένεται να έλθει αντιμέτωπη με τα χρόνια προβλήματα και με ζητούμενο τις διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές και τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ξεπέρασαν τις μικρές αρχικές απώλειες και γύρισαν σε μικρά κέρδη οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικτά πρόσημα κινείται στις πρώτες ώρες συνεδρίασης η Wall Street.

Η Ισπανική οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Luis Maria Linde, προειδοποιώντας ότι η Χώρα διακινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους για το 2012 και το 2013.

Στις 410.000 από 451.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου εργασίας. Η μέτρηση ήταν αντίστοιχη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Άνοδο σημείωσε τον Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκε στις 82,7 μονάδες από 84,9 προηγουμένως. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 82,6. Οι αναλυτές του Marketwatch ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αναθεωρηθεί στο 84.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που ενίσχυσε αξιοπρόσεκτα τις συναλλαγές. Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών έφθασαν τα 74.131 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη απόδοση, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,41%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.090, τιμή εκκαθάρισης 297,75), κινήθηκαν μεταξύ 272 και 300 μονάδων.

Απόλυτη ακινησία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (27.313), Alpha Bank (14.371), Κύπρου (2.485), ΔΕΗ (2.142), ΟΤΕ (2.998), ΟΠΑΠ (2.182), Πειραιώς (16.834), Μυτιληναίο (288), Eurobank (2.023), MIG (144), ΓΕΚ (1.008), Intralot (432), CPB (549), Ελλάκτωρα (879), ΕΧΑΕ (196).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον στην αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-20, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα calls (821 τμχ) σε σύνολο 964 options (μόλις 143 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 47%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.507.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v