Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τις 850 μονάδες, προεξοφλώντας συμφωνία

Προσδοκούν συμφωνία ΧΑ και ευρωπαϊκές αγορές. Με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν, ο ΓΔ ανεβάζει ταχύτητες και προσεγγίζει τις 850 μονάδες. Κέρδη άνω του 6% για Εθνική, Alpha, Eurobank, OΠΑΠ, ΔΕΗ.

Ανοδικά ξεκίνησε και υψηλότερα συνεχίζει το ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη στις 840 μονάδες (1,15%), τον FTSE 20 στις 302 (1,52%) και με τον FT Mid να υπεραποδίδει έως τις 980 μονάδες.

Να σημειωθεί πως για τον δείκτη μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση από τα τελευταία χαμηλά, με απόδοση 7,30% σε διάστημα εβδομάδος, και σχεδόν 50% το τελευταίο τρίμηνο.

Με αιχμή τις τράπεζες συνεχίζονται οι κινήσεις προεξόφλησης, με τα ισχυρά χέρια να συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησαν από τα μέσα και έπειτα της χθεσινής συνεδρίασης.

Έως τα 1,74 ευρώ η Εθνική, έως τα 1,93 ευρώ η Alpha Bank, έως τα 0,873 ευρώ η Eurobank, έως τα 0,459 ευρώ η Πειραιώς.

Με καλές συναλλαγές, που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ στις 11:20, και υψηλούς τζίρους σε τράπεζες και ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ περνά και πάλι πάνω από τα 5 ευρώ, συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ενισχύονται Τιτάν, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, MIG και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ενθαρρυντικό το ότι συντηρείται η κινητικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κυρίως σε μετοχές σηματωρούς αλλά και σε τίτλους από άλλες κατηγορίες.

Ενδεικτική η υπεραπόδοση μετοχών των J&P Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Intralot, Φουρλής, Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ, Frigoglass, αλλά και Σωληνουργείων Κορίνθου, Intrakat, Παρνασσού, ΕΤΕΜ, Ελληνικών Καλωδίων.

Από τεχνικής πλευράς, οι δυο βασικοί δείκτες (ΓΔ και 20άρης) έχουν επανέλθει στις προ της διόρθωσης σημαντικές περιοχές. Αντιστάσεις βέβαια έναντι των πρότερων στηρίξεων, ωστόσο η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού από ισχυρά χέρια, insiders και επενδυτικά τμήματα τραπεζών. Πάντα στη λογική προεξόφλησης των άμεσων εξελίξεων.

Κάτι ανάλογο βέβαια παρατηρείται και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις αγορές ομολόγων του Νότου, αλλά και στις κυριότερες ισοτιμίες του ευρώ.

Στην Ευρώπη διάχυτη είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία πως παρά την χθεσινή εμπλοκή στο eurogroup, μια κοινά αποδεκτή συμφωνία είναι θέμα ημερών να επιτευχθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v