Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα…

Με ορίζοντα τώρα το eurogroup της Δευτέρας το ΧΑ- και οι αγορές- επιχειρούν την επόμενη προεξόφληση. Κλειδί οι 290 μονάδες για τον 20άρη, η ισχύς της Alpha Bank, τα 1,50 για την ΕΤΕ και η διαφοροποίηση μη τραπεζικών χαρτιών.

Λύση- διέξοδο (?) δείχνουν οι αγορές με την χθεσινή αντίδραση τους. Από την συμπεριφορά των ΄΄ισχυρών χεριών΄΄ στο ΧΑ, τις αγορές ομολόγων- κρατών μελών του ΄΄νότου΄΄ μέχρι τις κυριότερες ισοτιμίες του ευρώ έναντι του δολαρίου και δευτερευόντως του ελβετικού φράγκου.

Στο ΧΑ τα ΄΄ισχυρά χέρια΄΄, τα επενδυτικά τμήματα των τραπεζών έδειξαν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης από τα πρώτα λεπτά- εντολές της χθεσινής συνεδρίασης. Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 830,21 μονάδες κατά 1,10% υψηλότερα, με τον 20άρη κατά 1,29% στις 296,52 μονάδες.

Είχε μεσολαβήσει ένα μάλλον ελεγχόμενο μάζεμα χαρτιών από τα χαμηλά της συνεδρίασης, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, και σταδιακή αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών μέχρι το τέλος.

Η τεχνική εικόνα βασικών δεικτών παραπέμπει ακριβώς σε αυτόν τον έλεγχο του παιχνιδιού, που προαναφέραμε, με απόλυτο συγχρονισμό πωλήσεων/αγορών. Ανάλογη εικόνα στις αγορές του ευρω-νότου και το ευρώ με τις εξελίξεις να επισπεύδονται σε πολλά μέτωπα.

Την ώρα, που συγκροτείται ΄΄...μέτωπο κατά της Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής΄΄ η Χ. Κλίντον πετυχαίνει μία κατ΄αρχήν εκεχειρία στη Μέση Ανατολή αποκαθιστώντας (μέχρι πότε...) τις λεπτές ισορροπίες σε αυτό το ανοιχτό μέτωπο.

Σημειώναμε εχθές από το προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day, πως η εμπλοκή στο eurogroup συμπεριλαμβανόταν στα 4-5 σενάρια, με βάση τα οποία κινούνται κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες αλλά και πολλοί insiders μέχρι τώρα.

Συνιστούσαμε ψυχραιμία και θεωρούσαμε δεδομένη τηγν ενσωμάτωση- προεξόφληση και αυτής της εξέλιξης ΄΄ανεβάζοντας΄΄ σχετικά ξεκάθαρο τίτλο από νωρίς στο euro2day.

Εύλογα το επόμενο άμεσο ποντάρισμα φτάνει μέχρι την Δευτέρα- Τρίτη και περιλαμβάνει αυτή τη φορά την πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας. Ηδη από εχθές τα απόγευμα τόσο γερμανοί πολιτικοί & παράγοντες όσο τα γερμανόφωνα ΜΜΕ θεωρούν και εκτιμούν, πως με τα κατάλληλα βήματα πίσω-μπρος Βερολίνο/ΕΕ και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή & αξιοπρεπή για τους εμπλεκόμενους λύση.

Ερώτημα όμως παραμένει η σύνθεση του πακέτου κυρίως δε η πειστικότητα του προς τις καλούμενες ΄΄αγορές΄΄ την αντίδραση των οποίων μένει να καταμετρήσουμε.

Αυτό όμως από Τρίτη-Τετάρτη και μετά. Μέχρι τότε προέχει η συντήρηση με παράλληλη επιβεβαίωση της τεχνικότητας δεικτών, μετοχών με μερίδα ρευστότητας και ενδιαφέροντος να έχει μετακυληθεί εκ νέου προς τις τράπεζες.

Μετά και την χθεσινή εικόνα ενισχύεται η εκτίμηση αρκετών (και της στήλης) για την σημασία και τον ρόλο σηματωρού της Alpha Bank σε αυτή την φάση της κρίσης. Ο όμιλος παρενέβη - για πολλοστή φορά εχθές- στις εξελίξεις λειτουργώντας σαν χρηματοοικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης με ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα και λόγο.

Στα υπόψη αυτός ο νέος ρόλος του ομίλου, που επί της ουσίας ενεργεί υποστηρικτικά του Αντ. Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα όμως συντηρείται το ενδιαφέρον για επιλεγμένες μετοχές εταιρειών (και από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση) κάτι που αποτυπώνεται και στην διαφοροποίηση τους έναντι της απόδοσης της αγοράς και στον σταθερό υψηλό τζίρο, που γίνεται εδώ και εβδομάδες.

Από την ΓΕΚ/Τέρνα, τα ΕΧΑΕ μέχρι το Υγεία και τον Φουρλή αυτή η κίνηση είναι εμφανής. Και ενθαρρυντική κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v