Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω η Σοφοκλέους, κάτω το 10ετές

Στη περιοχή των 850 μονάδων το ΧΑ, στις 305 ο FΤ20 με σημαντικα κέρδη για τραπεζικές και μη μετοχές. Σηματωρός η Alpha στις τράπεζες, σταθερός προπομπός ο FtMid. Στο χαμηλότερο σημείο -μετά PSI- η απόδοση του 10ετούς.

Οι αγορές επιμένουν & συνεχίζουν να κινούνται στο περιθώριο των πολιτικών διεργασιών, μη λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τουλάχιστον αυτό δείχνει, μέχρι τώρα, το...ταμπλό στο ΧΑ, στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας, την σχέση ευρώ- δολαρίου.

Στο ΧΑ τα κάθε λογής «ισχυρά χέρια» έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, περνώντας (και επικοινωνιακά) το μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, πως στο τέλος το περιβόητο «πακέτο» θα ψηφισθεί, θα ενεργοποιηθεί.

Στις 843 μονάδες λίγο νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, που περίπου στις 12.55-13.10 προσέγγισε δύο φορές την περιοχή των 850 μονάδων. Ανάλογη η διακύμανση του Ftse20- με τοπικές κορυφές στη ζώνη των 305 μονάδων-, με αιχμή τον τραπεζικό δείκτη και τον FtMid σε σταθερή- εδώ και 3-4 μήνες- υπεραπόδοση.

Ο δείκτης εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης έφθασε σε απόσταση μόλις 10 μονάδων από το όριο των 1.000 που δικαιολογημένα αποτελεί ψυχολογικό όριο, καθότι τετραψήφιο (για έναν δείκτη FT). Στο ΧΑ το...ποντάρισμα συνεχίζεται, με τις συναλλαγές καλές στα 40,5 εκατ. ευρώ απόι τα οποία περί τα 20 εκατ. ευρώ στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Αυξημένος τζίρος σήμερα, περισσότερος από εχθές, που κατά την εκτίμηση μας θα πρέπει να συγκριθεί με τις υψηλότατες συναλλαγές που έγιναν τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου στα τοπικά υψηλά και του κλάδου και της αγοράς. Ενδεχομένως να είμαστε μπροστά σε διαδικασία αναδιανομής θέσεων- χαρτιών μεταξύ δύο χρονικών σημείων που ορίζουν την κορυφή και τον πυθμένα του κύκλου.

Πρέπει επίσης να συνεκτιμούμε και τον τζίρο σε ορίζοντα τριών συνεδριάσεων και ξεκινώντας τη μέτρηση (των Τ συν 3 διαστημάτων) από τις συνεδριάσεις της 15-16/11. Εάν υποθέσουμε, πως με την βύθιση (στην αρχή της εβδομάδας) του δείκτη κλείστηκε το μεγαλύτερο μέρος του «αέρα», που είχε παιχτεί στην αγορά τότε οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο «βλέπουν» στις συνεδριάσεις της 26 και 27/11.

Αυτό με την προϋπόθεση, πως είναι ακριβείς οι πληροφορίες μας και σωστή η μέτρηση μας.

Σε απόσταση...αναπνοής από τα 2,00 ευρώ έφθασε νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για σηματωρό του κλάδου (για την τρέχουσα περίοδο), με σχετικό διάγραμμα να «ανεβαίνει» νωρίτερα στον Εκηβόλο. Έως τα 1,76 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, έως τα 0,89 της Eurobank και έως τα 0,469 της Πειραιώς.

Με οδηγό και τα αποτελέσματα 9μηνου κινούνται Μυτιληναίος, Μέτκα αλλά και ΜΟΗ, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ περνά και πάλι τα 5,00 ευρώ. Υψηλότερα ΟΤΕ και ΔΕΗ, με κέρδη Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο. Υπεραπόδοση για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης με σταθερή την τάση για μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, J&P Αβαξ, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Σιδενόρ, Υγεία, Φουρλής, Intralot αλλά και Παρνασσό, ΕΤΕΜ, Ελλαστρον, As.Co αλλά και ακόμη 2-4 από αυτή την κατηγορία.

Σε αυτή την συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η έκθεση της Citigroup (θεωρεί πιθανή την επαναγορά χρέους), τις δηλώσεις του Ο. Ρεν (δεν βλέπω λόγους να μην συμφωνήσουμε για την Ελλάδα την Δευτέρα), αλλά και η υποχώρηση στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2012 της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου λήξης 2023 (10ετές), μεταδίδει το Reuters. Διαβάζουμε σχετικά στο euro2day πως η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 16,64%. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2012 πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI).

Μένει να φανεί- και μάλιστα σύντομα- εάν η χθεσινοπρωινή κατάληξη ήταν όντως...ναυάγιο, όπως αναφέρθηκε από πολλούς ή διάμεση εξέλιξη απαραίτητη για μία τόσο σύνθετη σύγκλιση ΔΝΤ-Βερολίνου/ΕΕ. Για αυτό και θεωρούμε την σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ «το κλίμα ευφορίας για την Ελλάδα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος» ενδεχομένως πρόωρη και...θυμική.

Κοντός ψαλμός, που λένε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v