Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει να ποντάρει σε λύση η Σοφοκλέους

Ισχυρά κέρδη στην αγορά, με διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων. Κέρδη 6,1% για τον τραπεζικό δείκτη, υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Άνοδος 10% για Eurobank. 

Αφού η Σοφοκλέους, χθες, κατόρθωσε να ξεπεράσει την ψυχρολουσία από το Eurogroup και ο Γενικός Δείκτης γύρισε από απώλειες μεγαλύτερες του 3% και έκλεισε με θετικό πρόσημο και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, σήμερα δεν υπήρχε αμφιβολία ότι οι αγοραστές θα επέστρεφαν δριμύτεροι, με σημαντικές τοποθετήσεις σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων. Η μερίδα του λέοντος σε μόλις πέντε τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank που απέσπασαν το 56,5% του συνολικού τζίρου.

Από εκεί και πέρα και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον μοιράστηκε σε περισσότερους συμμετέχοντες, κάτι που έδωσε σημαντικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα και χαμηλότερα του 20αρη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον μη Τραπεζικό 20αρη, όλοι οι τίτλοι έκλεισαν με πωλητές, ενώ από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με αγοραστές τερμάτισε την συνεδρίαση μόνο η Πειραιώς, κάτι που μπορεί να λέει πολλά, αλλά και τίποτα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ακόμα κι οι Κυπριακές Τράπεζες, ξεπέρασαν το νέο σοκ, αυτή την φορά από την Fitch και έκλεισαν με θετικό πρόσημο.


Υποβάθμισε την Κύπρο η Fitch

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη το βράδυ κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Κύπρου, στέλνοντας την πιο βαθιά στην κατηγορία "junk" και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης. Αναλυτικά, o διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "BB-" από "BB+". Το outlook είναι αρνητικό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την αποδυνάμωση των προοπτικών της οικονομίας, την χειρότερη από την αναμενόμενη πορεία του προϋπολογισμού και την αβεβαιότητα για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.


Σημαντική βελτίωση και στα τεχνικά δεδομένα των κύριων δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης εισήλθε στην αποφασιστική ζώνη 840 – 850 μονάδων και αν την υπερκεράσει δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις 880 και 900 μονάδες. Πρώτη σημαντική στήριξη στις 785 μονάδες.

Από την άλλη και όσον αφορά τον FTSE, χρειάστηκαν 11 συνεδριάσεις για να επιστρέψει υψηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων. Απόλυτα αποφασιστική η αντίσταση στις 310 μονάδες, καθώς αν διατρηθεί ανοδικά ανοίγει ο δρόμος για τις 324 – 330 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 287 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2012 βρίσκεται η απόδοση του Ελληνικού ομολόγου λήξης 2023 (10ετές), όπως μετέδωσε το Reuters. H απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 16,3%, τρανή ένδειξη ότι κάποια κερδοσκοπικά funds σπεύδουν να τοποθετηθούν και να επωφεληθούν από τυχόν επαναγορά μέρους του Ελληνικού χρέους από την δευτερογενή Αγορά ομολόγων.

Εννοείται ότι αυτή η εξέλιξη, δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όσον αφορά την πιθανολογούμενη ελάφρυνση του Δημόσιου χρέους, καθώς το Δημόσιο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επαναγορές με τιμές υψηλότερες από αυτές που αρχικά υπολόγιζε, ενώ από την άλλη, μειώνονται οι λογιστικές ζημιές των Ελληνικών Τραπεζών, από τα ομόλογα που κατέχουν. Εκτός και αν απευθυνθεί εκ νέου στις Ελληνικές Τράπεζες.

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως αξίζει υπενθύμισης το πρόσφατο άρθρο της WSJ που μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η εθελοντική επαναγορά ομολόγων έχει αναδειχθεί στο προτιμότερο σενάριο για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρό πονοκέφαλο για τις Ελληνικές Τράπεζες. «Οποιαδήποτε μείωση στην αξία των ομολόγων που έχουμε στην κατοχή μας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες» εκτιμά ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ στη μισή τιμή και στη συνέχεια να τα αποσύρει. Με μια συμμετοχή 100% ο λόγος του χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Οι Ελληνικές Τράπεζες φοβούνται ότι θα υποστούν πιέσεις από την Κυβέρνηση να δεχθούν τη συμφωνία. «Αν η επαναγορά είναι η προτεινόμενη επιλογή, πιστεύω ότι οι Ελληνικές Τράπεζες δεν θα έχουν πολλά περιθώρια να μη συμμετάσχουν» σημείωσε Έλληνας αξιωματούχος. «Οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο, αλλά η μείωση του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα» επεσήμανε”.


Τι λέει η Citgroup για την επαναγορά του ελληνικού χρέους

Το στοιχείο που, σύμφωνα με τη Citigroup, παραμένει ασαφές είναι πόσα χρήματα οι λοιποί δανειστές είναι πρόθυμοι να δεσμεύσουν για την επαναγορά του Ελληνικού χρέους μέσω του EFSF, αφού δεν δείχνουν όλοι να συμφώνησαν να αυξήσουν τα δάνεια του EFSF. Συνεπώς, η πιθανή ελάφρυνσης του χρέους από αυτό το μέτρο είναι άγνωστη.

Από την άλλη, την αντίθεσή του σε ένα “κούρεμα” των δανείων του Επίσημου τομέα στην Ελλάδα επανέλαβε ο Γερμανός Υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε «κούρεμα» για την Ελλάδα, δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα – το οποίο είναι λογικό καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί – οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o κ. Σόιμπλε.

Επιστρέφοντας στις Αγορές ομολόγων και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Ελληνικό ζήτημα την Δευτέρα, κάποιος θα μπορούσε να δει, πιο μεσοπρόθεσμα, μια “short” θέση στο Γερμανικό 10ετές, μιας και οι Αγορές ακόμα είναι οχυρωμένες σε συντηρητικά ομόλογα και σε μία λύση, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μαζική αποχώρηση κεφαλαίων προς πιο κερδοφόρες και λιγότερο συντηρητικές επενδυτικές επιλογές.

Τώρα, όσον αφορά τα σημερινά συμβάντα στο ταμπλώ του Χ.Α., συνεχίστηκε το arbitrage ανάμεσα σε Εθνική και Eurobank με την ψαλίδα να μικραίνει σχετικά, αλλά να έχει σημαντικά περιθώρια ακόμα.

Ο ΟΠΑΠ μετά από 19 συνεδριάσεις, “είδε” ξανά κλείσιμο με το 5 μπροστά, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 5,07 ευρώ, στον απόηχο των καλύτερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων. Αν τα 5,00 ευρώ μετατραπούν σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 5,80 ευρώ.

Μένοντας στον 20αρη, μόνο τέσσερις ήταν οι τίτλοι που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,57%), Jumbo (-1,57%), Μυτιληναίος (-0,27%) και Τιτάνας (-0,15%).

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Eurobank (+10,29%), ενώ ακολούθησαν οι Εθνική (+7,27%), ΔΕΗ (+6,05%) και Alpha Bank (+5,98%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη. Να σημειωθεί ότι όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, “σκαρφάλωσε” μέχρι τις 852,96 μονάδες (15.41) και έκλεισε στις 846,8 με κέρδη 1,99%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 78,2 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα” (FG Europe, Coca-Cola, Μυτιληναίος, ΑΔΑΚ20).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 106 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στα επιμέρους, συνέχισαν ανοδικά οι ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Παρνασσός, Παπουτσάνης, Κρι Κρι, ΕΤΕΜ, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Ιντρακάτ, οι αγοραστές ανέβασαν το “bid” στον Λύκο, ενώ ιδιαίτερα “bidαρισμένη” ήταν σήμερα η μετοχή της AS Company, που παραδοσιακά δίνει κίνηση όσο πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σημαντικές αντοχές επιδεικνύει η Ελληνική Αγορά, παρά τη μη λήψη αποφάσεων σχετικά με την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Παρόλο που δεν υπήρξαν αποφάσεις χθες οι προσδοκίες για λήψη της δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου είναι υψηλές και μάλλον εκεί οφείλεται η σταθερότητα που επιδεικνύει η Σοφοκλέους.

Επίσης, παρόλο που φάνηκε ότι έχει γίνει κατανοητό τοις πάσι ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, φαίνεται να υπάρχουν πολλές λύσεις στο τραπέζι για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

Για παράδειγμα, η δραστική μείωση του επιτοκίου των δανείων από το EFSF, το μορατόριουμ στους τόκους, η επαναγορά μέρους του ιδιωτικού χρέους και άλλες ελαφρύνσεις που συζητούνται θα δώσουν ανάσα στη Χώρα αλλά πιστεύουμε ότι δε θα καταστήσουν από μόνα τους το Ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Δεν έχει έλθει όμως το πλήρωμα του χρόνου για μια σημαντική απόφαση “κουρέματος” του Ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέσα στο 2012.

Η Ελληνική Αγορά μπαίνει πλέον σε μια νέα φάση ανοδικής αναμονής σχετικά με τις αποφάσεις της επόμενης Δευτέρας.

Με πολύ θετικό μάτι βλέπουμε τη διατήρηση της στήριξης των 790 μονάδων, διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει προς τις 755 μονάδες. Μέχρι τη Δευτέρα το ανώτερο σημείο που βλέπουμε να μπορεί να προσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης είναι οι 845 - 850 μονάδες εκτός απροόπτου.

Η διάσπαση αυτής της αντίστασης θα χρειαστεί κάποιο καλό δημοσιονομικό νέο αφού δεν περιμένουμε κάποιο σημαντικό εταιρικό νέο, πέραν από τα αποτελέσματα εννιαμήνου συγκεκριμένων μετοχών. Η βραχυπρόθεσμη τάση δεν είναι ξεκάθαρη λόγω της ισχυρής μεταβλητότητας, ενώ η μεσοπρόθεσμη παραμένει ανοδική χάρη στη διατήρηση των σημαντικών στηρίξεων.

Παράλληλα, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί η μεταβλητότητα στις Τράπεζες λόγω της ιδιομορφίας των όρων ανακεφαλαιοποίησης. Οι ημερήσιες μεταβολές του Τραπεζικού Δείκτη μπορεί να ξεπερνούν το συν-πλην 10% ακόμα και με το παραμικρό νέο επηρεάζοντας και τη μεταβλητότητα της Αγοράς.

Η επαναγορά Ελληνικού χρέους θα επηρεάσει θετικά τις Τράπεζες εφόσον γίνει σε κάποια τιμή αρκετά υψηλότερη από την τρέχουσα και όχι αν γίνει στις 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν η πρόταση της Γερμανίας, που ήταν συμφέρουσα αντίθετα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι ΑΜΚ θα γίνουν σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα. Σχετικά με τις Κυπριακές Τράπεζες η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ τρόικας και Κυπριακής Κυβέρνησης ως τώρα, περιπλέκει την κατάσταση και η ορατότητα μας είναι περιορισμένη, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, υποκινούμενες από τα θετικά μηνύματα εξ Ανατολών, ενώ κλειστή θα παραμείνει η Αγορά στην Wall Street (ημέρα των Ευχαριστιών).

Να σημειωθεί ότι ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα επεκτάθηκε το Νοέμβριο για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η HSBC έδειξαν ότι ο μεταποιητικός PMI σκαρφάλωσε στις 50,4 μονάδες το Νοέμβριο από 49,5 μονάδες τον Οκτώβριο.

Ήταν η πρώτη μέτρηση πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που δείχνει επέκταση της δραστηριότητας, μετά από 13 μήνες.

Από την άλλη, τα δημοσιονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν μεγαλύτερη επιδείνωση από αυτή που προβλεπόταν κατά τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε δυσμενής δύο εβδομάδες πριν ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για την κατάσταση της Βρετανικής οικονομίας, όπως κάθε χρόνο, την 5η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS), η Κυβέρνηση δανείστηκε 8,6 δισ. λίρες (περί τα 10,6 δισ. ευρώ) τον περασμένο μήνα, ήτοι 2,7 δισ. λίρες περισσότερες από τον Οκτώβριο του 2011. Ο αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος εκείνου που ανέμεναν οικονομολόγοι --6 δισ. λίρες--, βάσει σχετικής έρευνας του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswires. Το Βρετανικό Δημόσιο χρέος έφτασε το 1,068 τρισ. ευρώ, ή το 67,9% του ΑΕΠ της Χώρας.

Καθ’ οδόν προς το πιο αδύναμο τρίμηνό της από τις αρχές του 2009 βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους δείκτες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν. Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 45,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προέβλεπαν ότι θα διατηρηθεί στις 46 μονάδες.


------ΧΠΑ

Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικτή εικόνα. Ο όγκος στα συμβόλαια του 20αρη υποχώρησε σημαντικά, ενώ τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών έφθασαν τα 78.290 συμβόλαια, ενισχυμένα και από trading εγχώριων κωδικών.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,35%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 0,40%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.162, τιμή εκκαθάρισης 305,25), κινήθηκαν μεταξύ 297,25 και 310,75 μονάδων.

Απόλυτη ακινησία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (31.615), Alpha Bank (14.894), Κύπρου (6.861), ΔΕΗ (1.540), ΟΤΕ (2.477), ΟΠΑΠ (2.504), Πειραιώς (10.825), Μυτιληναίο (414), Eurobank (2.349), MIG (696), ΓΕΚ (730), Intralot (1.062), CPB (1.287), Ελλάκτωρα (161), ΕΧΑΕ (144), Σιδενόρ (157), Motor Oil (381).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 ανέβηκε στο 47%, ενώ ο όγκος ήταν μέτριος, στα 670 δικαιώματα (472 δικαιώματα αγοράς και 198 δικαιώματα πώλησης). Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.507.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v