Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα η Σοφοκλέους

Το ΧΑ ποντάρει μεν σε συμφωνία τη Δευτέρα, προετοιμάζεται ωστόσο για όλα τα αποτελέσματα ακόμη και για το χειρότερο. Προσοχή στις Τ+3 κινήσεις, στο ενδεχόμενο υπεραντίδρασης των τραπεζών και στις ανοδικές παγίδες εγκλωβισμού.

Το λόμπινγκ για λύση σε όλα τη Δευτέρα μεταφέρει από τις Βρυξέλλες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ενώ το Χ.Α. μετρά ήδη δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Αντίδραση απόρροια της προσπάθειας προεξόφλησης αυτού του ενδεχομένου - που με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Με αυτό ως γνώμονα, τα «ισχυρά χέρια» οδήγησαν το Χ.Α. και πάλι υψηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 850 μονάδων, τον FTSE 20 στις 305-310 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και σημαντικές βοήθειες από μη τραπεζικά χαρτιά και τίτλους εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά, το ποντάρισμα -στο ενδεχόμενο που αναφέρεται από την Αγγελική- ξαναέβαλε το Χ.Α. στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι - και αφού προηγουμένως επιβεβαιώθηκαν σημαντικές στηρίξεις (λ.χ. οι 270 μονάδες για τον 20άρη) και προσώρας αποφέρει ικανοποιητικές υπεραξίες.

Πάντα για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και πάντα στο όριο το πολύ τριών συνεδριάσεων.

Κατά συνέπεια, σήμερα θα πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά τη στάση όσων τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά του διημέρου 20-21/11 στην περίπτωση όπου καταγραφούν τιμές υψηλότερα των 850 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και πάνω από τις 315 για τον FTSE 20.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης καταγράφει το μικρό προβάδισμα που έχουν οι αγοραστές και αναλύει τις στηρίξεις και τα τεχνικά περιθώρια μετοχών-σηματωρών, στοιχεία χρήσιμα για όλους εμάς που κυνηγάμε την ημερήσια απόδοση.

Ο Χρήστος Κίτσιος προσεγγίζει τα τεκταινόμενα στο Χ.Α., από μία άλλη πλευρά, που αφορά την παρουσία - δράση «έξυπνων χαρτοφυλακίων».

Πάντως, σε γενικές γραμμές, το μέχρι τώρα παιχνίδι γίνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τα λεγόμενα ισχυρά χέρια, τους insiders και τα επενδυτικά τμήματα των τραπεζών, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Κρίσιμη λοιπόν η Δευτέρα, κρισιμότατη κατά γενική εκτίμηση, ωστόσο ελάχιστοι είναι οι παίκτες που -και σε αυτήν τη φάση- συνεξετάζουν και άλλα 2-3 ενδεχόμενα, καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που καταγράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Κρίνοντας από τις αναφορές φίλων και παικτών (είτε στον Εκηβόλο είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις-επικοινωνία), στην πλειονότητά μας προετοιμαζόμαστε και για το αρνητικό ή το αρνητικότερο σενάριο.

Εύλογα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η περίπτωση να δοθεί μεν λύση τη Δευτέρα, αλλά να αφήνει... λεπτομέρειες για ακόμη ένα έκτακτο eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αλλά και για την περίπτωση όπου το τελικό «πακέτο» είτε δεν θα είναι αυτό που περιμένει η Αθήνα είτε δεν θα αρέσει στις αγορές.

Γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, κατ' αρχάς στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η έκθεσή μας σε υψηλές τιμές (από ένα ενδεχόμενο... τράβηγμα), συνυπολογίζοντας πως οι πρώτες δύο συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας μπορεί να είναι... όλα τα λεφτά ή... όλες οι ζημίες μαζεμένες.

Και επειδή όπως λέγεται στο αμέσως προηγούμενο ποντάρισμα ανοίχτηκε πολύς αέρας που έκλεισε εσπευσμένα με απώλειες και επώδυνα για πολλούς παίκτες, προσοχή στα margin και στις καλύψεις αγορών με μετρητά.

Έχοντας ως γνώμονα την επιβεβαίωση της στήριξης των 270 μονάδων για τον FTSE 20, που μας εξασφαλίζει αρκετές άμυνες αλλά και το άνω όριο των 315 (320) μονάδων σε ορίζοντα 1-3 συνεδριάσεων.

Και με την πεποίθηση, σχεδόν βεβαιότητα, πως το μεγαλύτερο μέρος του... πονταρίσματος θα επιχειρηθεί και πάλι μέσω των τραπεζικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v