Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για το χρέος αποτιμά η Σοφοκλέους

Με το βλέμμα στις συζητήσεις για το χρέος και την επαναγορά ομολόγων οι επενδυτές. Υπεραποδίδουν Κύπρου - Λαϊκή. Άνοδος για ΕΛΠΕ, MIG, ΜΟΗ. Πτώση για ΔΕΗ, 3E. Στο 35% της ονομαστικής αξίας τα 10ετή ελληνικά ομόλογα.

Στις 840 μονάδες, κατά 0,63% χαμηλότερα, διόρθωνε (στις 13.05) το Χ.Α. Με απώλειες και για τον FTSE-20 αλλά και για τον FT Mid, ο 20άρης ωστόσο κρατά τις 300 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών περίπου στα 33 εκατ. ευρώ στις 14:00, με τον μεγαλύτερο τζίρο στην Εθνική (6,5 εκατ. ευρώ), στην Κύπρου (4,5 εκατ. ευρώ) και στην Alpha Bank (4,5 εκατ. ευρώ).

Θυμίζουμε πως στις 11.30 οι συναλλαγές είχαν φτάσει στα 13 εκατ. ευρώ και στα 22,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 12.30. Αναφέρουμε ενδεικτικά αυτά τα δύο διαστήματα της συνεδρίασης και την αντίστοιχη αξία συναλλαγών για να σημειώσουμε την ομαλή ροή πράξεων. Με τους αγοραστές να έχουν αρχικά τον πρώτο λόγο, ενώ οι τοπικές κορυφές καταγράφηκαν περίπου στις 11.05 και λίγο μετά, στις 11.35, άρχισαν περισσότερες ρευστοποιήσεις.

Από τις 11.50-11.55, οπότε ο Γ.Δ. πέρασε σε αρνητικό έδαφος, τόσο ο συγκεκριμένος δείκτης όσο και άλλοι, όπως και μετοχές-σηματωροί καταγράφουν απώλειες. Με ελεγχόμενη όμως, μέχρι τις 13.10, τη ροή προσφοράς - απορρόφησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και στη διάχυτη επιφυλακτικότητα που προκαλεί η διχογνωμία των εμπλεκόμενων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για δεύτερη προσπάθεια συμφωνίας στα ευρωκονδύλια, καθώς παραμένει το χάσμα μεταξύ των ηγετών όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις περικοπές δαπανών.

Αποτελεί, άλλωστε, κοινή εκτίμηση της πλειονότητας των παικτών πως, παρότι το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας τη Δευτέρα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει διαφορετική τροπή και άλλα σενάρια.

Στο 1,76 ευρώ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό το 1,83 ευρώ, η Εθνική. Στο 1,91 ευρώ, με κορυφή το 1,99 ευρώ, η Alpha Bank. Κατά 0,34% ενισχύεται η Eurobank στο 0,893 ευρώ, κατά 1,09% διορθώνει ευρώ η Πειραιώς, στο 0,454. Υπεραποδίδουν Κύπρου και Λαϊκή, καθώς στη Λευκωσία περιμένουν πως σήμερα θα ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία διάσωσής της.

Από τους μη τραπεζικούς τίτλους του 20άρη, μόνο τα ΕΛΠΕ, η MIG και η Motor Oil σημειώνουν άνοδο. Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύεται παρά το γεγονός πως η Societe Generale χαρακτηρίζει απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Q3. Ωστόσο, ο γαλλικός οίκος διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον όμιλο και δίνει τιμή-στόχο τα 7,2 ευρώ, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση (αγοράς).

Στην κορυφαία παγκοσμίως δεκάδα των κατασκευαστικών ενεργειακών έργων βρίσκεται πλέον η Μέτκα, η μετοχή της οποίας όμως τιμωρείται με απώλειες 1,69%, στα 7,55 ευρώ.

Η επαναγορά χρέους

Κρίσιμη για τη Σοφοκλέους είναι και η αναφορά του Reuters για το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους ακόμη και φέτος αν δοθεί το "Ο.Κ.". Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να τρέξει το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και να το ολοκληρώσει ακόμα και φέτος, αν το eurogroup δώσει το πράσινο φως.

Ήδη όμως τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για πρόταση επαναγοράς στο 30 - 35% της ονομαστικής αξίας έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές. Το 10ετές 16,49% με την τιμή του μια ανάσα από το 35%. Αυτή η εξέλιξη φέρνει δυσκολίες στη διαδικασία, ειδικά αν οι τιμές εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν.

Θα λέγαμε πως οι εξελίξεις, οι ειδήσεις και οι διαρροές που έρχονται τόσο από τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από την Αθήνα δικαιολογούν την προσεκτική στάση που τηρούν πολλοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Έχοντας δε κατοχυρώσει σε καλές τιμές μέρος των θέσεών τους και ιδιαίτερα όσων αποκτήθηκαν στο διήμερο 20-21 Νοεμβρίου.

Στις διεθνείς αγορές, νωρίτερα, ο FTSE 100 υποχωρούσε οριακά στις 5.790 μονάδες, ομοίως ο Dax στις 7.237 μονάδες, όπως επίσης και ο CAC 40 στις 3.493 μονάδες.

Ο χρυσός στα 1.733,37 δολάρια ανά ουγκιά, το brent στα 110,44 δολάρια ανά βαρέλι και στο 1,2892 δολάριο το ευρώ.

Σχετικά ικανοποιητική, σταθερή θα λέγαμε, εικόνα, τη στιγμή που οι ξένοι δανειστές της χώρας φαίνεται να συγκλίνουν όλο και πιο πολύ προς μια συμφωνία για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους. Το αν αυτή θα επιτευχθεί τη Δευτέρα ή 2-4 μέρες αργότερα θα το δούμε.

Με την αγορά πάντως να λαμβάνει ήδη τα μέτρα της, όμως και για το θετικό και για το αρνητικό σενάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v