Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Η σινοαμερικανική ένταση για το Χονγκ Κονγκ επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Κέρδη 2,3% για τον Nikkei στην Ιαπωνία. Απώλειες 3% για το αμερικανικό αργό. Το δολάριο υποχωρεί 0,2% έναντι του κινεζικού γουάν.

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές το απόγευμα της Πέμπτης καθώς η αυξημένη ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,3%, ενώ οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα κινούνται κυρίως αρνητικά, με τον δείκτη Shenzen να χάνει 1,1% και τον Shanghai να σημειώνει οριακές μεταβολές.

Πτώση 0,4% καταγράφει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ 0,6% αρνητικά κινείται η Ταϊβάν. Ανοδος 1,3% για τον δείκτη ASX στην Αυστραλία και απώλειες 0,1% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα.

Αιτία για τα αρνητικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια είναι η σινοαμερικανική ένταση για τον νόμο εθνικής ασφαλείας που σχεδιάζει το Πεκίνο για το Χονγκ Κονγκ. O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον ανεξάρτητο από την Κίνα, μετά τον νόμο που ψήφισε το Πεκίνο για την εθνική ασφάλεια.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος των ειδικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το κρατίδιο και ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί ένα υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας από την Κίνα, με βάση τα όσα συμβαίνουν» ανέφερε ο κ. Πομπέο σε ανακοίνωση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3%, στα $31,83 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,8%, στα 34,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,2% έναντι του κινεζικού γουάν, στα 7,153 γουάν ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v