Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Κατοχύρωση κερδών σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο σχεδόν 11% τον Νοέμβριο, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2011, και ο Nikkei κέρδη 15,4% εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 1994.

Παρά τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία, την προοπτική για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος λόγω του εμβολίου αλλά και της προοπτικής οι κεντρικές τράπεζες να «ρίξουν» ακόμα περισσότερο δωρεάν χρήμα στις αγορές, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη.

Νωρίτερα σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε πως ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε υψηλό τριετίας και ο PMI υπηρεσιών σε υψηλό 8ετίας, ενώ στην Ιαπωνία, τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας δείχνουν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Στα άλλα ενδιαφέροντα της ημέρας, το Reuters μετέδωσε πως οι ΗΠΑ αναμένεται να εντάξουν τέσσερις ακόμα κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που θεωρούν πως αποτελούν απειλή για την εθνική κυριαρχία –μεταξύ των οποίων η Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) και η China National Offshore Oil Corp (CNOOC).

Επίσης, νωρίτερα, το Nikkei μετέδωσε πως παραιτείται ο CEO του χρηματιστηρίου του Τόκιο, στον απόηχο του σοβαρότατου τεχνικού προβλήματος που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα και είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή, ολοήμερη αναστολή διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο αυτό.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,4%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατά 0,79% στις 26.433 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,32% στις 3.397 μονάδες και κατά 0,14% ο CSI στις 4.973 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε πτώση 1,7% στις 26.438 μονάδες, 1,6% ο Kospi στις 2.591 μονάδες και 1,1% ο δείκτης ASX στις 6.742 μονάδες.

Πάντως, ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο σχεδόν 11% αυτόν τον μήνα, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2011, και ο Nikkei σημείωσε κέρδη 15,4% αυτόν τον μήνα, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 1994.

Οι αγορές της Ινδίας παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v