Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Η εμπορική διαμάχη και η επιβολή αμοιβαίων δασμών ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Στο προσκήνιο παραμένει και το Brexit. Πάνω και από τα $81 το brent. Υποχωρεί 0,25% το ευρώ.

Σε θετικό έδαφος περνούν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την πρωινή επιφυλακτικότητα και την αδυναμία των υπόλοιπων διεθνών αγορών.

Με απώλειες 182 μονάδων έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones, ενώ οριακή ήταν η άνοδος για τον Nasdaq.

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την Κίνα να δέχεται πιέσεις, καθώς ο νέος γύρος δασμών ΗΠΑ-Κίνας και η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κοντά σε υψηλά τετραετίας, ενισχύουν τις ανησυχίες για τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έθεσαν τη Δευτέρα σε ισχύ δασμούς 10% -που θα αυξηθούν στο 25% στις αρχές του 2019- σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων και η Κίνα εφάρμοσε δασμούς από 5% έως 10% σε περισσότερα από 5.000 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που η Ουάσιγκτον βάζει «ένα μαχαίρι στο λαιμό της Κίνας» δήλωσε ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος την Τρίτη,

Επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, το Brexit συνεχίζει να κυριαρχεί τα πρωτοσέλιδα. Αυτή την Τετάρτη, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και του Brexit.

Η συνάντηση έρχεται την ώρα που η Μέι είναι αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Στο εταιρικό μέτωπο, οργανωτική αναδιάρθρωση σχεδιάζει η εταιρεία Starbucks, που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στην ηγεσία της, σύμφωνα με memo από τον CEO, Kevin Johnson.

«Θα υπάρξουν κάποιες απώλειες θέσεων εργασίας, ορισμένες επεκτάσεις ρόλων και ανακατατάξεις», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Ποσοστό 29,1% του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky απέκτησε η Comcast, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

«Ως αποτέλεσμα της αγοράς, η Comcast κατέχει συνολικά 499.571.959 μετοχές του Sky, αντιπροσωπεύοντας 29,1%», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που μεταδίδει το CNBC.

Οσον αφορά τα δεδομένα, χαμηλότερα κινήθηκε η εμπιστοσύνη των Γάλλων βιοτεχνών τον Σεπτέμβριο, καθώς μειώθηκαν οι προσδοκίες τους για την ποσότητα της παραγωγής τους.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα της μεταποίησης σημείωσε αρνητική κίνηση, φτάνοντας τις 107 μονάδες τον μήνα που διανύουμε, χαμηλότερα από την πρόβλεψη αναλυτών για ανάγνωση 109 μονάδων.

Απώλειες 0,25% για το ευρώ, που διαμορφώνεται στο 1,1749 δολάριο.

Ημερήσια κέρδη 0,4% για το brent, στα 81,54 δολάρια ανά βαρέλι. Ανοδική κίνηση (+0,26%) για το αμερικανικό αργό, στα 72,27.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,2%.

Ανοδική κίνηση κατά 0,14% για τον βρετανικό FTSE 100, κατά 1% ενισχύεται ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, κατά 0,5% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v