Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Διαβεβαιώσεις του ιταλού ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη και δημοσιονομικά. Το κλίμα ενισχύεται από τη λήξη της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Καναδά. Σε υψηλό τεσσάρων ετών το brent. Σε χαμηλό δύο ετών η μεταποίηση. Ρίχνει 12% το ετήσιο guidance η Ryanair.

Ηπιες θετικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνονται το πρωινό της Δευτέρας, μετά την αρχική επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα και τη μικτή εικόνα που παρατηρήθηκε.

Στο επίκεντρο παραμένει η πολιτική σκηνή της Ιταλίας και οι δαπάνες του κυβερνητικού συνασπισμού, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν την εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα κυβερνητικά σχέδια δημόσιων δαπανών είναι βιώσιμα.

«Γνωρίζω πλήρως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και το γεγονός ότι τα προγραμματισμένα επίπεδα ελλείμματος δεν είναι σε συμφωνία με τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ», τόνισε ο Τρία, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ύψους 1,6% την επόμενη χρονιά και 1,7% το 2020 θα διατηρήσει τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο.

Στο άλλο πολιτικό μέτωπο, αυτό της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Καναδά, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε τελικά την πολυαναμενόμενη έγκριση του στη συμφωνία αναθεώρησης της Nafta, δίνοντας ανακούφιση στους επενδυτές  και υψηλό τεσσάρων μηνών στο δολάριο Καναδά.

Θετικό γύρισμα στην Ιταλία για τον ΜΙΒ (+0,8%), ενισχύεται 0,6% ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη, ανοδικά ο ΙΒΕΧ (+0,2%) στη Μαδρίτη.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται θετικά κατά 0,2%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις μετά το αρνητικό ξεκίνημα συνεδρίασης.

Ανοδικά κατά 0,2% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.

Στο προσκήνιο παραμένει και το Brexit, την ώρα που η Τερέζα Μέι δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης, ζητώντας από τα μέλη του κόμματος της να στηρίξουν το σχέδιο της για την έξοδο από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών, τα σχέδια της δέχθηκαν κριτική από δύο πρώην υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Από άποψη δεδομένων, η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω σε χαμηλό δύο ετών στα τέλη του τρίτου τρίμηνου, σε μία ακόμη ένδειξη της επίπτωσης από την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,2 μονάδας από 54,6 τον Αύγουστο, παραμένοντας πάντως υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

 Παράλληλα, η ανεργία στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 8,1% τον Αύγουστο, από 8,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό που έχει καταγραφεί στην ευρωζώνη από το Νοέμβριο του 2008. Toν Αύγουστο του 2017 ήταν 9%. 

Την ίδια ώρα, οι μηνιαίες πωλήσεις λιανικού εμπορίου υποχώρησαν απροσδόκητα τον Αύγουστο στη Γερμανία, υποδηλώνοντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών κατέβασαν ταχύτητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο ευμετάβλητος δείκτης, που συχνά αναθεωρείται, έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

Στο εταιρικό μέτωπο, περικόπτει το ετήσιο guidance για το έτος χρήσης 2019 κατά 12% η Ryanair, επικαλούμενη αρνητικές επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τις απεργίες.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δήλωσε ότι μειώνει τα ετήσια κέρδη μετά τους φόρους σε ένα εύρος €1,10 δισ.- €1,20 δισ. από το προηγούμενο εύρος 1,25-1,35 δισ. H μετοχή της υποχωρεί 9,6%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το brent περναει σε υψηλό τεσσάρων ετών, λόγω των επικείμενων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v