Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To εμπόριο στήριξε την άνοδο στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνοντας άνοδο μόλις μίας μονάδας. Κέρδη για DAX 30 και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πτώση για FTSE 100 στο Λονδίνο και MIB στο Μιλάνο. Πάνω από τα $74 το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά για την αναθεωρημένη NAFTA.

«Η συμφωνία είναι μια πραγματικότητα και θα αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Επίσης η αμερικανική οικονομία θα γίνει καλύτερη και ισχυρότερη», ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πίσω στην Ευρώπη, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τα μέλη του κόμματός της να στηρίξουν το σχέδιο της για το Brexit. Ωστόσο δύο πρώην υπουργοί, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, διαφώνησαν με το σχέδιο της.

Επιπλέον στην Ιταλία, o υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα κυβερνητικά σχέδια δημόσιων δαπανών είναι βιώσιμα.

«Γνωρίζω πλήρως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και το γεγονός ότι τα προγραμματισμένα επίπεδα ελλείμματος δεν είναι σε συμφωνία με τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ», τόνισε ο Τρία, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω σε χαμηλό δύο ετών στα τέλη του τρίτου τρίμηνου, σε μία ακόμη ένδειξη της επίπτωσης από την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,2 μονάδας από 54,6 τον Αύγουστο, παραμένοντας πάντως υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής κινήθηκε επίσης σε χαμηλό δύο ετών και περισσότερο, στις 52,7 από 54,7 μονάδες τον Αύγουστο, σε χαμηλό 28 μηνών.

Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση 12% σημείωσε η μετοχή της Rynair μετά την υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 383 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 7.495 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 12.339 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 5.506 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε άνοδο 0,18% στις 9.406 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 20.609 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 74,36 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.192 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1568 δολ. από 1,1604 την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v