Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη

Στο προσκήνιο η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου από την πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Brexit και Ιταλία επίσης στο επίκεντρο. Goldman Sachs, Morgan Stanley και Netflix ανακοινώνουν κέρδη.

Σε θετικό έδαφος περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πιο επιφυλακτική έναρξη συνεδριάσεων νωρίτερα. 

Στο επίκεντρο παραμένουν οι κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Δύση, το Brexit και οι εξελίξεις, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, στη γειτονική Ιταλία. 

Οι επενδυτές αναμένουν και το νέο κύμα δημοσιεύσεων εταιρικών κερδών, το οποίο αναμένεται να δώσει διψήφια αύξηση κερδών για το τρίτο τρίμηνο. 

Οι Goldman Sachs Group, Morgan Stanley και Netflix ανακοινώνουν στοιχεία σήμερα, ενώ αύριο δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται ανοδικά κατά 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 αμετάβλητος στις 7.028 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σε θετικό έδαφος κατά 0,3%. 

Θετικό γύρισμα για τον γαλλικό CAC 40 (+0,2%). Επεκτείνει τα κέρδη του ο ΜΙΒ στο Μιλάνο. Ξεκίνησε με άνοδο 0,2% και μισή ώρα μετά, ενισχύεται 1%. Κέρδη και στη Μαδρίτη για τον ΙΒΕΧ (+0,8%).

Η υπόθεση Κασόγκι

Η αγορά επικεντρώνεται στην εξαφάνιση του διακεκριμένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μετά από επίσκεψη του στην πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Το γεγονός έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή κατά της Σαουδικής Αραβίας. Οι νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, θέλουν το Ριάντ να ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει την υπόθεση, σήμερα.

Επιφυλακτική άνοδος και μικρές μεταβολές στα πιο βασικά ασιατικά χρηματιστήρια, λόγω της έντασης από την υπόθεση Κασόγκι.

Brexit: Πιο πιθανό από ποτέ το σενάριο μη συμφωνίας

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με το θέμα των ιρλανδικών συνόρων στο επίκεντρο ενόψει της κριτικής σημασίας Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη.

Το σενάριο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός στο ιταλικό υπουργικό

Στο μέτωπο της Ιταλίας, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε  ενέκρινε την φορολογική μεταρρύθμιση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. 

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίσθηκε ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 πρόκειται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη, για τη βοήθεια ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων. 

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,2% φτάνοντας στα $71,64 ανά βαρέλι, ενώ το brent με αρνητική κίνηση μικρότερη του 0,1% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $80,72.

Οριακές μεταβολές για το ευρώ, που αλλάζει χέρια στο 1,1575 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v