Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή G20

Στο επίκεντρο η συνάντηση των ηγετών από τις 20 πιο μεγάλες οικονομίες που ξεκινάει σήμερα, με τα φώτα να στρέφονται σε Τραμπ και Σι. «Πράσινο φως» από ΕΕ για πειθαρχικά μέτρα κατά Ιταλίας. Συνεχίζεται η έρευνα στα γραφεία της Deutsche Bank.

Στάση αναμονής και επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές ενόψει Συνόδου των 20 πιο μεγάλων οικονομιών, στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης 0,5%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,4%, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,4%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται καθοδικά (-0,2%), ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,3%. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών η διήμερη συνάντηση των ηγετών που ξεκινάει σήμερα. Αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα, με τα φώτα να στρέφονται σε δύο ηγέτες συγκεκριμένα: Τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Τραμπ έστειλε μικτά μηνύματα σχετικά με την εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ κοντά στο να κάνουν κάτι» με την Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν θέλει να το κάνει ή όχι...

Εκτός από τους δασμούς και το εμπόριο, άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι το Brexit καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Στο ιταλικό μέτωπο, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν την Πέμπτη την απόφαση της Koμισιόν να προτείνει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας για το υψηλό χρέος της, δήλωσε αξιωματούχος του μπλοκ στο Reuters. 

Όπως σημείωσε, η Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Συμβουλίου της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι είναι επιβεβλημένη μια διαδικασία πειθαρχικών μέτρων λόγω του υψηλού ιταλικού χρέους

H κίνηση δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να προτείνει την επίσημη έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος δεν μειώνει το μεγάλο χρέος της χώρας. 

Η διαδικασία θα άνοιγε το δρόμο για να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει υποστεί μέχρι τώρα κανένα κράτος μέλος. 

Στο εταιρικό μέτωπο, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η έφοδος της αστυνομίας στην Deutsche Bank, η οποία ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με τα «Panama Papers», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης.

Περίπου 170 εισαγγελίες, αστυνομικοί και φορολογικοί επιθεωρητές συμμετέχουν στην έρευνα. Στόχος της έρευνας είναι δύο εργαζόμενοι της Deutsche Bank, ηλικίας 50 και 46 ετών. Οι αρχές προσθέτουν ότι περιλαμβάνονται και άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας, χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Από άποψη δεδομένων, στο 2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση από το 2,2% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Η ανάγνωση είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής, ενώ παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις πολιτικής της, αναμένεται το Νοέμβριο στο 1,1% έναντι πρόβλεψης για 1,3% και ενώ τον περασμένο μήνα ήταν 1,2%.

Παραμένοντας στην Ευρώπη, με τον πιο ισχυρό ρυθμό του τελευταίου χρόνου αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Σε αντίθεση, η μηνιαία ανάγνωση υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, προκαλώντας ανάμικτη διάθεση για την κατάσταση στα νοικοκυριά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι δαπάνες των γερμανών καταναλωτών ενισχύθηκαν κατά 5% ετησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που μεταδίδει το Reuters. Ηταν η πιο ισχυρή άνοδος από τον Μάιο του 2017, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη θετική κίνηση (+2,7%). 

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, υποχώρησαν 0,3%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμενόταν 0,3% άνοδος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v