Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με επίκεντρο τους G20

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Υποχώρησε το ευρώ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ- Σι Τζινπίγκ στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στην Αργεντινή.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε κάτι με την Κίνα αλλά δεν ξέρω αν θέλω να το κάνω» ανέφερε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ. «Γιατί αυτό που έχουμε τώρα είναι δισεκατομμύρια δολαρίων να έρχονται στις ΗΠΑ με τη μορφή δασμών ή φόρων, οπότε πραγματικά δεν ξέρω» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι όλη η προσοχή της είναι επικεντρωμένη στη νίκη της στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο στην κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο συμφωνίας και όχι σε μια εναλλακτική λύση για Brexit.

Στην Ιταλία, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 0,7%, ενώ η εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 0,8%. "Η πτώση κατά 0,1% στο ΑΕΠ, είναι η πρώτη συρρίκνωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2014", σύμφωνα με την ISTAT.

Παράλληλα, στο 2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση από το 2,2% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Η ανάγνωση είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters.

Τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, είχε ενισχυθεί κατά 2,2% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία. Ηταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Με τον πιο ισχυρό ρυθμό του τελευταίου χρόνου αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες των Γερμανών καταναλωτών ενισχύθηκαν κατά 5% ετησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που μεταδίδει το Reuters.

Ήταν η πιο ισχυρή άνοδος από τον Μάιο του 2017, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη θετική κίνηση (+2,7%).

Σε μηνιαία βάση, υποχώρησαν 0,3%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμενόταν 0,3% άνοδος.

Επιπλέον, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η έφοδος της αστυνομίας στην Deutsche Bank, η οποία ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με τα «Panama Papers», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης, μεταδίδει το Reuters.

Όπως έγινε χθες γνωστό, περίπου 170 εισαγγελίες, αστυνομικοί και φορολογικοί επιθεωρητές συμμετέχουν στην έρευνα της Deutsche Bank.

Στόχος της έρευνας είναι δύο εργαζόμενοι της Deutsche Bank, ηλικίας 50 και 46 ετών. Οι αρχές προσθέτουν ότι περιλαμβάνονται και άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας, χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,17% στις 357 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,83% στις 6.980 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 11.257 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 5.003 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,24% στις 9.077 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 19.188 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 51,34 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.225 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1340 δολ. από 1,1393 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v