Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι τόνοι πέφτουν καθώς επικρατεί σύγχυση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εκεχειρίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Στο προσκήνιο οι αποφάσεις του Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Ανοδικά το αργό. Αρνητικά πρόσημα στην Ασία.

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για το αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Στο επίκεντρο και οι αποφάσεις του Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Παρίσι ο CAC 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,1%. 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 γυρίζει αρνητικά κατά 0,3%. O νομικός σύμβουλος του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσε την Τρίτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακυρώσει το Brexit χωρίς να ζητήσει άδεια από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μία ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών αναζητούσε νομική λύση στο εάν και κατά πόσο το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου υπό το Άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε μονομερώς να ανακληθεί, πριν τη διορία για την έξοδο από το μπλοκ (29 Μαρτίου 2019).

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,1%, όπως και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Οι τόνοι πέφτουν καθώς επικρατεί σύγχυση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εκεχειρίας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η περίοδος των 90 ημερών για την επίλυση των διαφωνιών με την Κίνα θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ Larry Kudlow, θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ενωση. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, συμφώνησαν να στηρίξουν την ευρωζώνη έναντι μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων, επιτυγχάνοντας συμφωνία μετά από πολύωρες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία επετεύχθη στις 7:30 το πρωί και περιλαμβάνει μέτρα για να εξοπλίσει την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερους οικονομικούς πόρους και να παράσχει στο ταμείο διάσωσης - τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - επιπλέον ευελιξία στο πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στην αγορά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και έχουν φτάσει σε ένα καλό αποτέλεσμα μετά τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές αργού συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Τα κέρδη έρχονται πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναμένουν νέο γύρο περικοπών στην παραγωγή του Οργανισμού.

Το αμερικανικό αργό με κέρδη 1,06% διαμορφώνεται στα $53,51, ενώ το brent με άνοδο 1,02% φτάνει στα 62,32 δολάρια.

Αρνητικά πρόσημα στην Ασία, εν μέσω εμπορικής αβεβαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v