Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στην ανακωχή Τραμπ-Σι

Στο προσκήνιο η συμφωνία Ουάσιγκτον-Πεκίνου, που δείχνει ωστόσο να μη γεφυρώνει τις διαφορές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Κέρδη 5% για το αργό. Εκτός ΟΠΕΚ το Κατάρ. Ανοδικά το ευρώ.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο πρωινό trading της Δευτέρας. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 2,5%, στο Παρίσι ο CAC 1,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,7%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 2,2% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 1,2%.

Η αγορά επικεντρώνεται στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά τη συμφωνία Ουάσιγκτον-Πεκίνου που δείχνει ωστόσο να μη γεφυρώνει τις διαφορές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Για τις επόμενες 90 ημέρες οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα θέματα της μεταφοράς τεχνολογίας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της γεωργίας.

Η πρόοδος πάντως στις μεταξύ τους συνομιλίες έδωσε ώθηση στις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα που βασίζονται στο εμπόριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, άνοδο 5% καταγράφει η τιμή του αμερικανικού αργού, μετά τη σινοαμερικανική εξέλιξη, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αυτήν την εβδομάδα, που αναμένεται να αποφασίσει μειώσεις στον εφοδιασμό της αγοράς με «μαύρο χρυσό».

Παράλληλα, το Κατάρ γνωστοποίησε πως θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Οπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα, που είναι από τους πιο μικρές του Οργανισμού αλλά η μεγαλύτερη στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναθεωρεί τον διεθνή ρόλο της και σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, με επίκεντρο στο φυσικό αέριο.

Στο ιταλικό μέτωπο, η Ρώμη διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μείωση του στόχου της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ, ή ακόμα χαμηλότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων που επικαλούνται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία.

Από άποψη δεδομένων, με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση του PMI της IHS Markit στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης έφτασε στις 51,8 μονάδες από 52 τον Οκτώβριο.

Είναι υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 51,5 και ανώτερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ωστόσο, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται ανοδικά (+0,2%), στο $1,1341.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v