Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη βουτιά της Wall

Ο όγκος συναλλαγών αναμένεται σχετικά χαμηλός σήμερα, με τις αμερικανικές αγορές να είναι κλειστές λόγω εθνικής ημέρας πένθους για τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Μικρή τροποποίηση μέτρων βλέπει ο ιταλός πρωθυπουργός. Εγκριση από τους μετόχους πήρε η Takeda για το ντιλ με τη Shire.

Πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, μετά τις βαριές απώλειες στη Wall χθες και ενώ αυξάνονται οι εμπορικές ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,9%, στο Παρίσι ο CAC 0,8%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,6%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,7%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ γυρίζει θετικά, κατά 0,2% καθώς οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται από την πτώση των ιταλικών yields. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ περιορίζει τις απώλειες του στο 0,2%.

Το κλίμα επιβαρύνεται από τη βουτιά χθες στη Wall Street καθώς κόπασε ο ενθουσιασμός από την –προσωρινή- εμπορική ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας ενώ προβλημάτισε η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιτάχυναν την πτώση στα επιτόκια των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ενδείξεις από τη Fed την περασμένη εβδομάδα, ότι ίσως βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της έριξε την απόδοση του 10ετούς Treasury σε χαμηλό τριών μηνών, κάτω από το 3%.

Ο όγκος συναλλαγών αναμένεται σχετικά χαμηλός σήμερα, με τις αμερικανικές αγορές να είναι κλειστές, καθώς προκηρύχθηκε εθνική μέρα πένθους για τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Η αγορά επικεντρώνεται και στις αμφιβολίες (που εντείνονται), για το αν θα καταφέρουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να διασφαλίσουν μία εμπορική συμφωνία κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Στο ιταλικό μέτωπο και τη διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μικρή τροποποίηση ορισμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2019, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η απόρριψη του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν έχω την ευκαιρία να μειώσω την οικονομική επίπτωση ορισμένων μέτρων, είμαι εδώ», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica. Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο παραίτησης μόλις το ιταλικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019, φέρεται να εξετάζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Takeda Pharmaceutical κέρδισε την έγκριση των μετόχων την Τετάρτη για την προσφορά απόκτησης της βρετανικής εταιρείας Shire, ύψους $62 δισ., ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μεγαλύτερη υπεράκτια απόκτηση της ιαπωνικής εταιρείας.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η ψηφοφορία της Τετάρτης έδωσε στήριξη στον διευθύνοντα σύμβουλο Christophe Weber, καθώς όσοι έκαναν καμπάνια υπέρ του «όχι» για τη συγχώνευση δεν πέτυχαν τον στόχο τους μετά από μήνες πιέσεων κατά της κίνησης.

Οι χθεσινές ισχυρές απώλειες στη Wall Street και η επανεμφάνιση των ανησυχιών για την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, πίεσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Σε νέο χαμηλό υποχωρούν στο early trading της Τετάρτης οι μετοχές της Deutsche Bank, καθώς η τράπεζα βρίσκεται εν μέσω έρευνας με υποψίες για ξέπλυμα χρήματος. 

H μετοχή της υποχωρεί 2,4%, στα €7,923. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που περνάει κάτω από τα 8 ευρώ. 

Την περασμένη Παρασκευή, που έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της εισαγγελείς, οι μετοχές της έφτασαν τα 7,993 ευρώ πριν ανακάμψουν από αυτό το επίπεδο.

Οι μετοχές της Thomas Cook έφτασαν να κερδίζουν 45%, την Τετάρτη, με στήριξη από τις ελπίδες ότι δεν θα χρειαστεί έκδοση νέων μετοχών, αν και οι τιμές των ομολόγων επεκτείνουν τις απώλειες τους σε ιστορικά χαμηλά σημεία, εν μέσω έντονων ανησυχιών για το χρέος του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου.

Κάποιοι traders σημειώνουν ότι έχουν υποχωρήσει οι φόβοι για ανάγκη οικονομικής υποστήριξης, δίνοντας ώθηση στη μετοχή της. 

Από άποψη δεδομένων, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη έγινε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον περασμένο μήνα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για το Νοέμβριο υποχώρησε στις 52,7 μονάδες το Νοέμβριο από τις 53,1 του Οκτωβρίου, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στο $1,133.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v