Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη και Brexit «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές

Με απώλειες άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο. Πτώση 2,5% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ευρώπη την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η στερλίνα βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 20 μηνών – αν και ανακάμπτει οριακά σήμερα- καθώς η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να οδηγείται σε ένα χαοτικό Brexit. Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι ευρωπαίοι τηρούν αυστηρή στάση έναντι της Τερέζα Μέι την ώρα που το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφίσει τους όρους της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε.

Νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε τη διενέργεια ψηφοφορίας στη βουλή για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 14 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει διορία ως τις 21 Ιανουαρίου να επικυρώσει μια συμφωνία στο κοινοβούλιο, διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους βουλευτές τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια.

«Πολλά μέλη αυτού του κοινοβουλίου ανησυχούν ότι χρειάζεται να λάβουμε δράση σύντομα» ανέφερε η κα. Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ για μια πρόταση προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Το deal περιλαμβάνει συμφωνία για περιορισμό του επωνομαζόμενου οικολογικού φόρου επί των αγορών SUV και των μεγαλύτερων αυτοκινήτων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,9%, σημειώνοντας πτώση από το 2,2% του Οκτωβρίου. Έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 1,5%, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση θα έφτανε στο 2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τον ευμετάβλητο τομέα της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στο 1,1%. Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τους τομείς του αλκοόλ και του καπνού, επιβεβαιώθηκε επίσης στο 1%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,14% στις 343 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,05% στις 6.773 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,86% στις 10.772 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 4.799 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,83% στις 8.812 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 18.693 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,5% στα 49,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.246 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1336 από 1,1309 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v