Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τις ευρωαγορές

Το κλίμα επιβαρύνουν τα απογοητευτικά στοιχεία της Κίνας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Με άδεια χέρια έφυγε η Μέι από τη Σύνοδο Κορυφής. Σε χαμηλό τετραετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο. Υποχωρεί η στερλίνα.

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για απότομη επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,37%, στο Παρίσι ο CAC χαμηλότερα κατά 0,85%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται αρνητικά κατά 0,75%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,65%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε στην Κίνα το Νοέμβριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έδειξαν αδυναμία, ενώ οι επενδύσεις βελτιώθηκαν ελαφρώς.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,4% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας επιβράδυνση από την ετήσια άνοδο ύψους 5,9% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 5,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,1% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας επιβράδυνση από τα ετήσια κέρδη κατά 8,6% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 8,8%.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, καθώς το Πεκίνο εργάζεται για την επίλυση του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, με άδεια χέρια έφυγε η Τερέζα Μέι από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς το μπλοκ είπε «όχι» σε νέα επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. Μόνο διαβεβαιώσεις για το επίμαχο ζήτημα του ιρλανδικού backstop. Εναπόκειται πια στην ίδια, όπως τόνισε και ο Μακρόν, να βρει πολιτική λύση, για να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Από άποψη δεδομένων, με αδύναμο βηματισμό ολοκληρώνουν τη χρονιά οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχωρεί στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 2014. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα έχει μία μέτρια αύξηση, στις 52,8 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα είχε φτάσει στις 52,7.

«Eίναι σαφές ότι ο υποκείμενος ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω, και στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες», σημειώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Την ίδια ώρα, υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Νοέμβριο, σημειώνοντας τρίτο συνεχόμενο μήνα απωλειών.

Οι νέες ταξινομήσεις σημείωσαν πτώση κατά 8% στην ΕΕ σε σύγκριση σε σύγκριση με πέρυσι, στα 1,12 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Volkswagen είχε τη μεγαλύτερη πτώση το Νοέμβριο, με τις πωλήσεις 11% χαμηλότερα, ενώ η ζήτηση για BMW υποχώρησε 2,8%. Οι πωλήσεις της Daimler ενισχύθηκαν 3,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα σημειώνει πτώση κατά 0,19% στο $1,2631, ενώ το ευρώ με οριακές κινήσεις διαμορφώνεται στο $1,1356.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Ο ίδιος τόνισε πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει ενισχύσει τη μελλοντική καθοδήγηση για την επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v