Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit και Κίνα έριξαν τις ευρωαγορές

Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προβληματισμός για την παγκόσμια ανάπτυξη. Πιέσεις στο ευρώ. Απώλειες 2,5% για το πετρέλαιο. Χαμηλότερα και ο χρυσός.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην Κίνα ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με την Τερέζα Μέι.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται πως απλώς εξασφάλισε ελάχιστο χρόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι μετά τα Χριστούγεννα, όταν η Μέι θα πρέπει να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία, αλλιώς να αντιμετωπίσει ένα χαοτικό Brexit τον Μάρτιο. Πολλές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως αναμένουν νέες συνομιλίες από το νέο έτος.

Είναι αμφίβολο αν η ΕΕ έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει πως η Μέι θα μπορέσει να κερδίσει την ψήφο για τη συμφωνία για το Brexit σε πέντε εβδομάδες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία είναι διχασμένη ως προς το πώς και αν θα πρέπει να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι επιπλέον θα μπορούσε να προσφέρει η ΕΕ, διότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι τι θέλει ακόμα το Λονδίνο, ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η ιταλική κυβέρνηση είναι «ευτυχής» που μπορεί να χαμηλώσει τον στόχο της για το έλλειμμα του επόμενου έτους, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο, όμως μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον στόχο για οικονομική ανάπτυξη 1,5% το 2019, ο κ. Ντι Μάιο είπε πως «ο μόνος λόγος για να μειωθεί το 1,5% θα μπορούσε να συνδεθεί με την επιβράδυνση στο τελευταίο διάστημα του έτους, που προκαλείται κυρίως από τις εξαγωγές».

Στο μεταξύ, με αδύναμο βηματισμό ολοκληρώνουν τη χρονιά οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχωρεί στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 2014.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα έχει μία μέτρια αύξηση, στις 52,8 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα είχε φτάσει στις 52,7.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,63% στις 347 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,47% στις 6.845 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,54% στις 10.865 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 4.853 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,45% στις 8.886 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 18.910 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,5% στα 51,24 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.243 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1299 από 1,1357 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v