Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit και πετρέλαιο έριξαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν για άλλη μια μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το Brexit. "Βουτιά" 5,7% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα τον επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στο Brexit και στην «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την άρνησή της τελευταίας να διεξαχθεί πριν από τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επαφίεται στην κυβέρνηση η απόφαση για το πότε θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης αυτής του Τζέρεμι Κόρμπιν. Εάν υπερψηφιστεί, δεν θα είναι δεσμευτική για την Τερέζα Μέι, όμως θα είναι για άλλη μια φορά ενδεικτική της αδύναμης θέσης στην οποία έχει βρεθεί.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, σύμφωνα με την Corriere della Sera, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ιταλία έστειλε τροποποιημένη εκδοχή του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες και εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία είπε χθες πως ο υπουργός εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αισιοδοξία των στελεχών στις επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κινείται χαμηλότερα όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στις 101 μονάδες, το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα φτάσει στις 101,8 μονάδες.

Παράλληλα, «βουτιά» 5,7% σημειώνει η τιμή του πετρελαίου στα 47,02 δολάρια ανά βαρέλι μετά την αύξηση της παραγωγής αργού τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,81% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,06% στις 6.701 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 10.740 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 4.754 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,27% στις 8.700 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 18.644 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.252 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1371 από 1,1348 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v