Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Εν αναμονή αποφάσεων της Fed οι επενδυτές. Την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου περνάει η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Σε χαμηλό 15 μηνών υποχωρεί το αργό.

Προσπάθειες ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικτή εικόνα  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες, μετά τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησαν τη Wall χθες σε χαμηλό περίπου 14 μηνών. Στο «κόκκινο» νωρίτερα οι ασιατικές αγορές.

Ωστόσο, Φρανκφούρτη και Μιλάνο περνούν σε θετικό έδαφος, μετά την αρνητική πρωινή έναρξη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,46%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει θετικό γύρισμα (+0,32%), στο Παρίσι ο CAC σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,6%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ γυρίζει επίσης θετικά κατά 0,30%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης κατά 0,44%, στη Λισαβόνα ο PSI καταγράφει απώλειες 1,52%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,5%, πλησιάζοντας στο πιο χαμηλό διετίας της περασμένης εβδομάδας.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που αναμένεται να αυξήσει την Τετάρτη τα επιτόκιά της, για τέταρτη φορά φέτος.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος κινήθηκε αρνητικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στις 101 μονάδες, το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα φτάσει στις 101,8 μονάδες.

Στο πολιτικό σκηνικό, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit θα γίνει στο κοινοβούλιο την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Το γεγονός προκάλεσε πρόταση μομφής από τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν. Αιτία, η άρνηση της Μέι να διεξαχθεί η ψηφοφορία πριν από τον Ιανουάριο. 

Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας, είπε ο Κόρμπιν. Επομένως, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να οργανωθεί αυτή η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, καταθέτω μια πρόταση που τιτλοφορείται «αυτή η Βουλή δεν έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Στο μέτωπο της διαμάχης Ρώμης-Βρυξελλών, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να βρει μία λύση για τα προβλήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, με στόχο να αποφευχθεί η διαδικασία κυρώσεων.

«Δουλεύω σκληρά, σχεδόν νύχτα-μέρα… για να μην υπάρξουν κυρώσεις και στην Ιταλία επίσης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Εργαζόμαστε ασταμάτητα και υπάρχει διάλογος ώστε η Ιταλία να κάνει τις πολιτικές που επιθυμεί, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες».

Στο εταιρικό μέτωπο, σε συνομιλίες για την εξαγορά της εταιρείας Endeavor Energy Resources είναι η Royal Dutch Shell, έναντι τιμήματος 8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο επιχειρήσεων δεν βρίσκονται ακόμη σε τελικό στάδιο, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο Autry Stephens, ο ιδρυτής της Endeavor, έχει εκφράσει επιθυμία να κρατήσει συγκεκριμένα μεταλλευτικά δικαιώματα, περιπλέκοντας τις συνομιλίες. H μετοχή της υποχωρεί 1,88%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις, στο $1,1351. Η στερλίνα με κέρδη 0,17%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στο $1,2638.

Σε νέο χαμηλό περνάει το αργό, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν φόβους για την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί σε χαμηλό 15 μηνών και με απώλειες κατά 1,86% περνάει στα 48,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση κατά 1,76% φτάνει στα $58,56.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v