Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο ιταλικός δείκτης MIB. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια και της Ιταλικής συμφωνίας με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό.

Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην τέταρτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων εντός του 2018 αν και η χθεσινή «βουτιά» 7,3% της τιμής του πετρελαίου προβληματίζει –με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ-για τον αντίχτυπο που θα έχει στις αγορές η συνέχιση σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, η Ιταλία κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Η συμφωνία θα επισημοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού υπογράμμισε πως πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα όλες οι επίσημες διαδικασίες προτού αρχίσουν οι πανηγυρισμοί. Όπως τόνισε, η Ρώμη έχει λάβει μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από την Κομισιόν για τη συμφωνία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι «εύλογο» να αναμένεται ένα θετικό αποτέλεσμα στη συνάντηση της Τετάρτης.

Στη Μεγάλη Βρετανία, εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, όταν ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πιάστηκε να μουρμουρίζει τις λέξεις «ανόητη γυναίκα», μετά από έντονη ανταλλαγή λόγου με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχόλιο του Κόρμπιν έχει καταγραφεί από τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια ερωτήσεων στο κοινοβούλιο που οι Βρετανοί ηγέτες έχουν κάθε Τετάρτη.

Παράλληλα, οι πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου βοήθησαν να φτάσει ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο πιο χαμηλό σημείο από τις αρχές του 2017, τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% ετησίως τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τον πιο χαμηλό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2017. Η ανάγνωση είναι σε συμφωνία με δημοσκόπηση του Reuters και χαμηλότερα από την άνοδο κατά 2,4% του Οκτωβρίου.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 341 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 6.765 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 10.766 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 4.777 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 8.793 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινήθηκε με κέρδη 1,59% στις 18.941 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει 2,8% στα 47,54 δολάρια ανά βαρέλι μετά τη «βουτιά» 7,3% την Τρίτη και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.259 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1424 από 1,1361 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v