Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι ευρωαγορές εν αναμονή αποφάσεων της Fed

Στο επίκεντρο η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα σήμερα και η μελλοντική νομισματική κατεύθυνση. Προειδοποιήσεις Τραμπ. Συμφωνία Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό. Ανοδικά το αργό.

Υψηλότερα οι ευρωαγορές εν αναμονή αποφάσεων της Fed

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη. Η αγορά επικεντρώνεται στις σημερινές αποφάσεις της Fed αλλά και στη συμφωνία Ιταλίας-ΕΕ για τον προϋπολογισμό της πρώτης.

Η Κομισιόν έχει φτάσει σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία δεν δίνει ακόμη μία μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της, ανακοίνωσε ο Bάλντις Ντομπρόβσκις

Τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters. 

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ (από 2,4% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα ιταλικά δημοσιονομικά σχέδια ακόμη προκαλούν ανησυχίες. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 1,6%. Ράλι κάνουν τα ιταλικά ομόλογα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 1%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 0,7%.

Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4%.

Βουτιά 12% στο Βουκουρέστι μετά τα σχέδια για νέο φόρο στις τράπεζες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 10 δισ. λέι Ρουμανίας (2,1 δισ. ευρώ) ή 1% του ΑΕΠ, κυρίως από νέους φόρους σε τράπεζες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ξένης ιδιοκτησίας.

Το προγραμματισμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει επίσης νέους φόρους σε επιχειρήσεις Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών, που θα πρέπει να πληρώνουν 3% του τζίρου τους την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Eugen Teodoroci.

Η καθοδική πορεία του πετρελαίου προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για τις αποφάσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που ανακοινώνονται σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της. Αναμένεται να απομακρυνθεί από τη δέσμευση της για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες μέσω Twitter να μην κάνει η Fed ακόμη ένα λάθος, ενώ παρότρυνε τους αξιωματούχους να διαβάσουν το editorial της Wall Street Journal, το οποίο έκανε λόγο για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. Παρ’  όλα αυτά, η αγορά αναμένει απόψε ακόμη μία αύξηση στα επιτόκια.

 

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συναντηθούν τον Ιανουάριο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Ο Μνούτσιν είπε επίσης ότι έχουν γίνει τηλεφωνικές συνομιλίες αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα σχέδια για πιο επίσημες συζητήσεις είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η GlaxoSmithKline (GSK) σχεδιάζει να χωριστεί σε δύο επιχειρήσεις – μία για συνταγογραφούμενα φάρμακα και εμβόλια και μία για προϊόντα που δεν απαιτούν συνταγή – μετά τη δημιουργία νέας κοινοπραξίας με την καταναλωτική μονάδα υγείας (φάρμακα ευρείας κατανάλωσης) της Pfizer.

Η GSK και η Pfizer θα ενώσουν τις μονάδες καταναλωτικών προϊόντων υγείας σε μία κοινοπραξία με πωλήσεις ύψους 12,7 δισ. δολαρίων.

Παραμένοντας στο εταιρικό μέτωπο, περισσότερα δεδομένα των χρηστών του Facebook έχουν δοθεί σε μεγάλες εταιρείες από ότι έχει παραδεχθεί το κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με τους New York Times.

Η εφημερίδα επικαλείται εκατοντάδες σελίδες εγγράφων του Facebook που έχει στα χέρια της και δείχνουν ότι έδωσε σε επιχειρήσεις όπως στις Microsoft, Νetflix, Spotify και Amazon εκτεταμένη πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών επαφής από φίλους των χρηστών και της δυνατότητας ανάγνωσης προσωπικών μηνυμάτων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει 0,4%, στο $1,1404 ενώ και η στερλίνα κινείται θετικά κατά 0,3%, στο $1,2677.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά κατά 0,2% στα $46,33 ανά βαρέλι, ενώ το brent κατά 0,3%, στα 56,44 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v