Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό δύο ετών οι ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί σε χαμηλό αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2016. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Βαριές απώλειες σημείωσαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για τέταρτη και τελευταία φορά εντός του 2018 παρά τις αντιδράσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, η Tράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει τη διενέργεια ψηφοφορίας στη βουλή για τη συμφωνία, την εβδομάδα που ξεκινάει στις 14 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει διορία ως τις 21 Ιανουαρίου να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους βουλευτές τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει το αξίωμά του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Ειλικρινά όχι, δεν είμαι έτοιμος να παραδώσω τη σκυτάλη», απάντησε ο Κόντε στην εφημερίδα ερωτηθείς εάν θα συμφωνούσε με την αντικατάστασή του από τον Σαλβίνι, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου, η Λέγκα, συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, οι Βρετανοί έμποροι λιανικής είδαν απότομη πτώση στις πωλήσεις τους αυτόν τον μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) που δημοσιεύει το Reuters.

Το ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων υποχώρησε στο μείον 13 τον Δεκέμβριο από +19 τον Νοέμβριο, αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters. Ηταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Οκτώβριο του 2017.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,45% στις 336 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,8% στις 6.711 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,44% στις 10.611 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 4.692 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,97% στις 8.596 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,93% στις 18.576 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4% στα 46,21 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.261 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1424 από 1,1361 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v