Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τη Fed και την αντίδραση της Wall

Η Wall Street είχε χθες τη χειρότερη αντίδραση των τελευταίων είκοσι ετών, σε απόφαση αύξησης επιτοκίων της Fed. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αύξησαν κατά 0,25% τα επιτόκια, αλλά προβλέπουν λιγότερες ανοδικές κινήσεις την επόμενη χρονιά.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τη Fed και την αντίδραση της Wall

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τέταρτη φορά το 2018 και τις εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης 1,6%, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 1,7%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 1,7% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 1,8%. Αρνητικά γυρίζει και ο PSI στη Λισαβόνα (-1%) αν και είχε θετική έναρξη συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 φτάνει στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2016 (-1,5%). Ο δείκτης των Blue Chips Stoxx50E της ευρωζώνης επίσης σε χαμηλό διετίας (-1,45%).

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν κατά 0,25% τα επιτόκια, στο εύρος του 2,25% με 2,50%, παρά τη δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ και τις πιέσεις του στην Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, προβλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων για την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και το ευρύτερο κλίμα στην αγορά. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019, αντί για τρεις που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο.

Το outlook του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να διατηρήσει υπομονετική στάση όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

O ίδιος υποστήριξε επίσης πως το επιτόκιο βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του «ουδέτερου εύρους». Ουδέτερο θεωρείται το επιτόκιο το οποίο δεν υποβοηθάει ούτε περιορίζει την οικονομία.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε πως πλέον υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, η Wall Street γύρισε σε αρνητικό έδαφος με τις πιέσεις να κλιμακώνονται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Τζέρομ Πάουελ. Είχε τη χειρότερη αντίδραση των τελευταίων είκοσι ετών, σε απόφαση αύξησης επιτοκίων της Fed.

Στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να κάνει τις δικές της ανακοινώσεις το μεσημέρι. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Σήμερα δίνει επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ετήσια συνέντευξη Τύπου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει 0,4%, στο $1,1422, ενώ η στερλίνα με άνοδο κατά 0,3% διαμορφώνεται στο $1,2653.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v