Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ισχυρή κινεζική βιομηχανία φέρνει κέρδη στις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο τα πιο δυνατά από τα αναμενόμενα βιομηχανικά στοιχεία από την Κίνα, για τον Μάρτιο. Βουτιά 8% κάνει η μετοχή της EasyJet. Στο βρετανικό κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας του Brexit. Απώλειες για την τουρκική λίρα.

Η ισχυρή κινεζική βιομηχανία φέρνει κέρδη στις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στην Ευρώπη αξιολογούν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής του Μαρτίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης (+0,9%), ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 1%. Κέρδη και στον ευρωπαϊκό Νότο. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται θετικά κατά 0,6%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,7%.

Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας (PMI) στην Κίνα καταγράφηκε στις 50,5 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι  49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο. Η καταγραφή του δείκτη σε επίπεδο άνω των 50 μονάδων, δηλώνει αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ η κίνησή του χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο δείχνει μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει την αύξηση του δείκτη PMI στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στην βελτίωση της ζήτησης προϊόντων στην εσωτερική αγορά. Παράλληλα, θετικά επηρέασαν την βιομηχανική παραγωγή, τα ενισχυτικά μέτρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, τον προηγούμενο μήνα.

Στα ευρωπαϊκά δεδομένα, τον χειρότερο μήνα των τελευταίων έξι ετών είχαν τον Μάρτιο τα εργοστάσια της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία ιδιωτικής εταιρείας, που μεταδίδει το Reuters. 

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε για όγδοο μήνα, στις 47,5 μονάδες από 49,3 τον Φεβρουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013.

Η μέτρηση που αφορά την παραγωγή βυθίστηκε στις 47,2 μονάδες από 49,4, στο πιο χαμηλό σημείο επίσης από τον Απρίλιο του 2013. Είναι η δεύτερη φορά που είναι χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μέτωπο του Brexit, τον έλεγχο των διαδικασιών στη Βουλή των Κοινοτήτων αναλαμβάνουν οι Βρετανοί βουλευτές τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεδρίαση.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόκεται για μία (ακόμη) τελευταία προσπάθεια με στόχο να επιτευχθεί μία ομαλή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουν απομείνει λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την (νέα) προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από το μπλοκ και στις Βρυξέλλες αυξάνονται οι φόβοι ότι είναι αδύνατον να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, δεδομένης της διαφωνίας στο Λονδίνο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις επιλογές που έχει, συμπεριλαμβανομένων της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς ή έναν συνδυασμό των δύο. Θα συζητήσουν επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος κατά της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Μέι αναμένει να δει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματά της. Οποιαδήποτε ψηφοφορία για πιο ήπιο Brexit θα έβαζε σε δύσκολη θέση τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διχάσει το Συντηρητικό Κόμμα της. Κάποιοι υπουργοί της την παροτρύνουν να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 12 Απριλίου, ενώ άλλοι απειλούν με παραίτηση εάν υπάρξει αυτή η πολιτική.

Στο εταιρικό μέτωπο, η αβεβαιότητα του Brexit και τα πιο υψηλά κόστη αποδυνάμωσαν τη ζήτηση των καταναλωτών, σημειώνει η EasyJet, η οποία ανέφερε ότι το trading του πρώτου εξαμήνου χρήσης ήταν σε ευθυγράμμιση με το guidance.

Η αεροπορική δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ασθενέστερες αποδόσεις στα εισιτήρια, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεδομένης αυτής της αβεβαιότητας, οι προοπτικές μας για το δεύτερο εξάμηνο είναι πλέον πιο προσεκτικές», ανέφερε.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ενημέρωσε ότι για τους έξι μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου, αναμένει ζημία προ φόρων £275 εκατ. ($358,1 εκατ.) από £18 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. H μετοχή της βουτάει 8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, χαμηλότερα κυμαίνεται η τουρκική λίρα και στο trading της Δευτέρας, μετά την πτώση των προηγούμενων έξι ημερών. Αιτία για τη σημερινή πτώση, η ήττα του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν σε διάφορες πόλεις, στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Με αρνητική κίνηση κατά 2%, διαμορφώνεται στις 5,6762 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v