Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εμπορική αισιοδοξία ενισχύει τις ευρωαγορές

Τα φώτα είναι στραμμένα στις σινοαμερικανική σχέση και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, μετά τους φόβους για δυνητική αμερικανική ύφεση που άσκησαν πιέσεις στις μετοχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τρίτη ψηφοφορία για το Brexit σήμερα.

Η εμπορική αισιοδοξία ενισχύει τις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται σήμερα η πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Μέσω Twitter ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ότι ο ίδιος και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ έχουν ολοκληρώσει «εποικοδομητικές» εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, ενώ στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 1%. Ανοδικά κινείται ο IBEX στη Μαδρίτη (+0,5%) όπως και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο (+0,6%)

Τα φώτα είναι στραμμένα στις σινοαμερικανική σχέση και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, μετά τους φόβους για δυνητική αμερικανική ύφεση που άσκησαν πιέσεις στις μετοχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στο προσκήνιο και το Brexit. Μία τελευταία προσπάθεια να περάσει η συμφωνία του Brexit θα κάνει σήμερα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός. Η Τερέζα Μέι προσπαθεί να αποφύγει μία μεγάλη καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αν και όλα είναι μάλλον… εναντίον της.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, που έχουν δύο φορές απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε η ίδια με την ΕΕ, θα ψηφίσουν ακόμη μία φορά σήμερα, περίπου στις 16:30΄ ώρα Ελλάδος.

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Μέι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετή στήριξη από τους συμμάχους της. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, σήμερα είναι η μέρα που επρόκειτο να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από το μπλοκ.

Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί της χώρας έχουν «κολλήσει», χωρίς να έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στους όρους του «διαζυγίου» τους οποίους διαπραγματεύθηκε η Μέι. 

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,15%, στο 1,3022 δολάριο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και κατά 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση στα κέρδη προ φόρων πρώτου τριμήνου δημοσίευσε η επιχείρηση H&M. Η σουηδική εταιρεία ρούχων πούλησε περισσότερα προϊόντα σε αρχική τιμή και είχε βελτίωση στα περιθώρια.

Τα κέρδη προ φόρων της H&Μ υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο το διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, στα 1,04 δισ. σουηδικές κορόνες (112 εκατ. δολάρια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v