Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη. Πάνω από τα 61 δολ. το πετρέλαιο WTI. Οριακή πτώση για το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τα καλά στοιχεία βιομηχανικής παραγωγης στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας (PMI) στην Κίνα καταγράφηκε στις 50,5 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίες (NBS).

Η καταγραφή του δείκτη σε επίπεδο άνω των 50 μονάδων, δηλώνει αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ η κίνησή του χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο δείχνει μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Στον αντίποδα, τον χειρότερο μήνα των τελευταίων έξι ετών είχαν τον Μάρτιο τα εργοστάσια της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε για όγδοο μήνα, στις 47,5 μονάδες από 49,3 τον Φεβρουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανάγνωση είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες (1,5%) και από την προηγούμενη ετήσια μέτρηση του Φεβρουαρίου, που ήταν στο 1,5%.

Εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της Ενέργειας, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% έναντι 1,2% έναν μήνα νωρίτερα.

Στο μεταξύ, τον έλεγχο των διαδικασιών στη Βουλή των Κοινοτήτων αναλαμβάνουν οι Βρετανοί βουλευτές τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεδρίαση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόκεται για μία (ακόμη) τελευταία προσπάθεια με στόχο να επιτευχθεί μία ομαλή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Έχουν απομείνει λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την (νέα) προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από το μπλοκ και στις Βρυξέλλες αυξάνονται οι φόβοι ότι είναι αδύνατον να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, δεδομένης της διαφωνίας στο Λονδίνο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,21% στις 383 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,52% στις 7.317 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,35% στις 11.681 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,03% στις 5.405 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,10% στις 9.341 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,10% στις 21.520 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,7% στα 61,12 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.296 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1216 από 1,1218 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v