Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η αγορά επικεντρώνεται στα οικονομικά δεδομένα, αφότου τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν βελτιωμένη μεταποιητική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα και αυξημένες κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο. Παραμένει το χάος στο Brexit.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, μετά τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα στοιχεία μεταποίησης από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είδηση καθησύχασε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 0,05%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,1% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,1%.

Η αγορά επικεντρώνεται στα οικονομικά δεδομένα, αφότου τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν βελτιωμένη μεταποιητική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα - ανέκαμψε από τα χαμηλά τριών ετών- και αυξημένες κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 55,3 μονάδες τον Μάρτιο από 54,2 τον προηγούμενο μήνα, το οποίο ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις 54,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters.

Τα στοιχεία αντισταθμίζουν τα απογοητευτικά νούμερα από τις λιανικές πωλήσεις και ενδυναμώνουν το θετικό κλίμα που έρχεται από την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δημοσίευσε αναπάντεχη επιστροφή στην ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης τη Δευτέρα.

Στην Ασία, ο MSCI δείκτης Ασίας-Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι Βρετανοί βουλευτές δεν έφτασαν πιο κοντά στην επίλυση του Brexit και το χάος παραμένει όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε πλειοψηφία σε καμία από τις προτεινόμενες εναλλακτικές της συμφωνίας της Μέι.

Εάν δεν εγκριθεί κάτι άλλο από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις επόμενες ημέρες, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόκειται να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, στις 12 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v