Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σταθεροποιητικές κινήσεις για τη στερλίνα. Στο 1,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο, σε υψηλό πενταμήνου (2,3%) στην Κίνα.

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές στο trading της Πέμπτης, μετά την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,4%, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημειώνει μικρή ανοδική κίνηση (+0,05%). Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη διολισθαίνει κατά 0,2%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος η βρετανική λίρα κινείται σταθεροποιητικά έναντι του δολαρίου, στο $1,3087, ενώ έναντι του ευρώ σημειώνει μικρή πτώση (-0,07%), στις £0,8619.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Η ΕΕ των 27 και το ΗΒ συμφώνησαν σε μια ευέλικτη παράταση της διαδικασίας έως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο. «Σας παρακαλώ να μη σπαταλήσετε αυτό τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, έπειτα από τη διαπραγμάτευση των 27 και του ΗΒ, που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της συζήτησαν πως θα διαχειριστούν το τεράστιο απόθεμα ομολόγων στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, ενώ συμφώνησαν να επιδείξουν υπομονή όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

Τα πρακτικά, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι η Fed θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και δεν θα διολισθήσει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια. 

Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, αλλά οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, χθες.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέβασε ταχύτητα τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης – ενισχύθηκε κατά 1,4%, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, από 1,7% τον Φεβρουάριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν σε ευθυγράμμιση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, επίσης σε συμφωνία με την πρώτη εκτίμηση.

Την ίδια ώρα, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων πέντε μηνών ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα στην Κίνα, με ώθηση από τα τρόφιμα. 

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 2,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2018. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v