Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο κόκκινο έκλεισαν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Απώλειες άνω του 2% για τον δείκτη MIB του Μιλάνου. «Βουτιά» 5% για το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας και στις επικείμενες εκλογές στην Ευρωζώνη.

Το "βέτο" της Google στην κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Huawei, στάση την οποία υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες, όπως η Intel και η Qualcomm, τέντωσε ακόμη περισσότερο το σκοινί στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, “φρενάρουν” κάθε επενδυτική διάθεση, με τους περισσότερους Επενδυτές να επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία, σύμφωνα με τους Times, οι οποίοι ωστόσο δεν επικαλούνται συγκεκριμένη πηγή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κ. Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της σε μια διαδικασία δυο φάσεων, στο πλαίσιο των οποίων δυο τελικοί υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στην ψηφοφορία που θα κάνουν 125.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με τους Times.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών ενισχύθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών, ενώ και οι αναπάντεχα ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια.

Στο εταιρικό μέτωπο, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Thomas Cook, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ταξιδιωτικής εταιρείας σε επίπεδο που υποδηλώνει ότι η αθέτηση πληρωμών είναι πιθανή. Οι S&P και Fitch προειδοποιούν, όσον αφορά τη δυνατότητα του ομίλου να πληρώσει το χρέος του και τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν πουλήσει την Αεροπορική της εταιρεία, όπως προγραμματίζει.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,42% στις 373 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,41% στις 7.231 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,78% στις 11.952 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,81% στις 5.281 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,28% στις 9.114 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,12% στις 20.136 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 5% στα 58,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.284 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1173 από 1,1153 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v