Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γερμανικό δείκτη DAX 30 να επιστρέφει πάνω από τις 12.000 μονάδες. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά τη δήλωση Τραμπ ότι η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei είναι «πολύ επικίνδυνη» αλλά θα μπορούσε να «συμπεριληφθεί» σε μία εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια παρουσίασης πακέτου στήριξης $16 δισ. για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν «χτυπηθεί» από την κλιμάκωση των δασμών.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει «μία καλή πιθανότητα» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Παρασκευή το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της. Με την παραίτησή της ξεκινάει η κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα, για να έρθει ένας νέος ηγέτης στο Κόμμα των Συντηρητικών, που αναμένεται να προωθήσει μία πιο αποφασιστική συμφωνία «διαζυγίου» από την ΕΕ.

«Θα παραιτηθώ από την ηγεσία του Συντηρητικού και Ενωτικού κόμματος, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, για να επιλεχθεί ο διάδοχος», είπε η Μέι έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

Στο μεταξύ, οι ψηφοφόροι στη Τσεχία και στην Ιρλανδία κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν νέα μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών, μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον πλανήτη, συνεχίζεται και κορυφώνεται μεθαύριο Κυριακή.

Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Καταγράφονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,56% στις 375 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,65% στις 7.277 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,49% στις 12.011 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,67% στις 5.316 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,66% στις 9.174 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,19% στις 20.376 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 58,02 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.283 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1198 από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v