Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το εμπορικό σινιάλο Τραμπ

Ανοιχτό «παραθυράκι« για είσοδο της «επικίνδυνης» Huawei στο εμπορικό ντιλ με την Κίνα, άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Στις 7 Ιουνίου παραιτείται η Τερέζα Μέι. Στις ευρωκάλπες Τσέχοι και Ιρλανδοί.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το εμπορικό σινιάλο Τραμπ

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, με το επίκεντρο στα θετικά σημάδια που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ για την εμπορική σχέση με το Πεκίνο και την παραίτηση της Μέι. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,7%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,9%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υψηλότερα κατά 1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,5%.

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Παρασκευή το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της. Με την παραίτησή της ξεκινάει η κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα, για να έρθει ένας νέος ηγέτης στο Κόμμα των Συντηρητικών, που αναμένεται να προωθήσει μία πιο αποφασιστική συμφωνία «διαζυγίου» από την ΕΕ.

«Θα παραιτηθώ από την ηγεσία του Συντηρητικού και Ενωτικού κόμματος, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, για να επιλεχθεί ο διάδοχος», είπε η Μέι έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

Στις εξελίξεις της σινοαμερικανικής διαμάχης, η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei είναι «πολύ επικίνδυνη» αλλά θα μπορούσε να «συμπεριληφθεί» σε μία εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια παρουσίασης πακέτου στήριξης $16 δισ. για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν «χτυπηθεί» από την κλιμάκωση των δασμών.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει «μία καλή πιθανότητα» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

 

Οι ψηφοφόροι στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στην Ιρλανδία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν νέα μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών, μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον πλανήτη, συνεχίζεται και κορυφώνεται μεθαύριο Κυριακή.

Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία και στην Ολλανδία κλήθηκαν στις κάλπες χθες, ενώ στις περισσότερες από τις 28 χώρες-μέλη η ψηφοφορία διεξάγεται την Κυριακή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύεται 0,2%, στο 1,2684 δολάριο, κοντά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v