Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των ευρωεκλογών

Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τα στοιχεία να δείχνουν ενίσχυση των Πράσινων και των Φιλελεύθερων. Kλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο και η Wall Street λόγω αργίας. Επιβεβαίωσε η Fiat Chrysler την πρόταση της για συγχώνευση με τη Renault.

Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των ευρωεκλογών

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι χθεσινές ευρωεκλογές έδειξαν ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν ακόμη πλειοψηφία, παρά την άνοδο των εθνικιστών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κυμαίνεται 0,8% υψηλότερα, ενώ μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο ΜΙΒ στο Μιλάνο (+0,7%). Kλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο και η Wall Street λόγω αργίας.

Οι αγορές επικεντρώνονται στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ενίσχυση των Πράσινων και των Φιλελεύθερων.

Η φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παραμένει, με 178 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (152 έδρες από 185).

Μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL), του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 55, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 53 έδρες.

Η επίδοση των λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, σχολιάζει το Bloomberg, είναι χειρότερη των εκτιμήσεων, καθώς τα παραδοσιακά κόμματα διατήρησαν τις δυνάμεις τους σε μεγάλο βαθμό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις, στο $1,1202.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Fiat Chrysler επιβεβαιώνει την πρόταση της για συγχώνευση με τη Renault. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε ότι η συγχωνευμένη εταιρεία θα ανήκει κατά 50% στους μετόχους της ίδιας και κατά 50% στη Renault. Η πίεση για συγχωνεύσεις έχει ενταθεί, καθώς τίθενται νέες προκλήσεις στον τομέα του αυτοκινήτου. H μετοχή της Fiat Chrysler κάνει «άλμα» 10% και η μετοχή της Renault 12%.

Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε από την Ιαπωνία, την οποία επισκέπτεται, ότι «συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα προχωρήσει με την αποπυρηνικοποίηση».

«Δεν βιάζομαι όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, οι κυρώσεις παραμένουν, είμαι ικανοποιημένος από την κατεύθυνση (στην οποία είμαστε) και δεν με απασχολεί η εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v