Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωαγορών.

Υπενθυμίζεται, ότι με απώλειες βγήκαν από τη δοκιμασία των ευρωεκλογών οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βλέπει τη δύναμή του να περιορίζεται κατά 16,7% και η πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών να χάνει το 21,6% της προηγούμενης δύναμής της.

Αθροιστικά και επί συνόλου 751εδρών οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες ελέγχουν 325 και θα χρειαστούν στηρίξεις από μικρότερες δυνάμεις για να πετύχουν την πλειοψηφία των 376 εδρών.

Στο μεταξύ, το φιλελεύθερο κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο τη Δευτέρα για «υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα μπορεί να οικοδομήσει μία ισχυρή πλειοψηφία πέρα από κομματικές γραμμές», υποδηλώνοντας ότι επιθυμεί μια εναλλακτική λύση από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο της Γερμανίας για την Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, η επικεφαλής του κεντροδεξιού CDU, Αννεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, σημείωσε ότι η ψηφοφορία της Κυριακής έχει ενδυναμώσει την αξίωση του Βέμπερ για τη θέση του Προέδρου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης της στατιστικής υπηρεσίας αυξήθηκε στις 99 μονάδες από 96 τον Απρίλιο. Δημοσκόπηση του πρακτορείου προέβλεπε ότι θα φτάσει στις 97 μονάδες.

Η Γαλλία συνεχίζει να ανακάμπτει από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, με το Μακρόν να έχει δεσμευτεί για φορολογικές περικοπές και τους καταναλωτές να αισθάνονται πλέον πιο σίγουροι για την προσωπική οικονομική κατάστασή τους.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,22% στις 375 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.268 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,37% στις 12.027 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 5.312 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 9.191 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 20.260 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 58,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.278 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1174 από 1,1193 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v