Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με τους ειδικούς να τα αξιολογούν ως θετικά. Στο προσκήνιο και το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς δεν είναι έτοιμος ο Τραμπ για συμφωνία με την Κίνα. Αντιμέτωπη με πρόστιμο η Ρώμη.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Αρνητικές κινήσεις στις πιο βασικές ευρωπαϊκές αγορές στο trading της Τρίτης, μετά την θετική έναρξη συνεδριάσεων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,6%. Πτώση και στον ευρωπαϊκό Νότο. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,8% χαμηλότερα.

Αντιμέτωπη με πρόστιμο ως και €3,5 δισ. από την Κομισιόν μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο η Ιταλία για το υψηλό χρέος, σύμφωνα με το Bloomberg. Το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται σχεδόν επτά μονάδες βάσης, στο 2,72%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας στις 5 Ιουνίου, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης. «Το κλίμα είναι αναμφίβολα υπέρ της ανάληψης δράσης» σημείωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς ανωνυμίας. Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο χάνει 1,2%.

Οι αγορές αξιολογούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και έδειξαν ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κατάφεραν να κρατήσουν την πλειοψηφία των εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι τα ευρωσκεπτικιστικά και εθνικιστικά κόμματα ενισχύθηκαν. Οι ειδικοί είδαν την ψηφοφορία ως κυρίως θετική.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν στο επίκεντρο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, τονίζοντας ότι ελπίζει να έχει σύντομα νέα που θα μπορεί ανακοινώσει, όσον αφορά την εμπορική σχέση της Ουάσικγτον με το Τόκιο.

Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει και για την Κίνα, καθώς όπως είπε, η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη για εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Στο επίκεντρο και το Brexit, μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την κούρσα διαδοχής της. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να περάσει τη συμφωνία του «διαζυγίου» από το κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v