Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2,5 μηνών οι ευρωαγορές

Με πτώση κοντά στο 1,5% και σε χαμηλό αντίστοιχο της 11ης Μαρτίου έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. «Βουτιά» 3,2% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές μεταξύ άλλων να επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης.

«Μπορεί ο Γενς Βάιντμαν να είναι δημοφιλής στο εσωτερικό της Γερμανίας, ωστόσο αντιμετωπίζεται με καχυποψία στην υπόλοιπη Ευρώπη», γράφουν οι Financial Times. «Αν, όμως, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τελικά δεν αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, οι πιθανότητες για τον Βάιντμαν (να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) αυξάνονται. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η σειρά της Γερμανίας να αναλάβει κορυφαίο οικονομικό πόστο».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο €3 δισ. στην Ιταλία για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, λόγω της αύξησης του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Τετάρτη επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας της εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η επιστολή είναι ένα διαδικαστικό βήμα το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο λανσάρισμα πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης την ερχόμενη εβδομάδα.  Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στην επιστολή ως την Παρασκευή.

Παράλληλα, το εμπόριο συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη να κλείσει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,43% στις 370 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,15% στις 7.185 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,57% στις 11.837 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,7% στις 5.222 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,21% στις 9.080 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 19.999 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 3,2% στα 57,26 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.281 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1136 από 1,1162 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v