Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία και εμπόριο «κοκκινίζουν» τις ευρωγορές

Στο επίκεντρο το εμπορικό αδιέξοδο ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Δεν είναι έτοιμος ο Τραμπ για εμπορική συμφωνία, ενώ οι δασμοί θα μπορούσαν να κινηθούν «ουσιαστικά» ανοδικά. Φόβοι για νέα διαμάχη μεταξύ Ρώμης-Βρυξελλών.

Ιταλία και εμπόριο «κοκκινίζουν» τις ευρωγορές

Οι εμπορικές ανησυχίες για τη σινοαμερικανική σχέση και διαμάχη, καθώς και το δυνητικό αδιέξοδο ανάμεσα σε Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ενωση ρίχνουν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,2%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 1,7%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 1,3%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,4%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη να κλείσει συμφωνία με την Κίνα, προσθέτοντας ότι οι δασμοί στις εισαγωγές της χώρας θα μπορούσαν να κινηθούν «ουσιαστικά» ανοδικά.

Παράλληλα, το κλίμα επιβαρύνεται και από τους φόβους για νέα πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ρώμη. Πληροφορίες θέλουν την ΕΕ να εξετάζει πειθαρχική δράση για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο €3 δισ. στην Ιταλία για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, λόγω της αύξησης του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αρχηγός της Λέγκα ανέφερε την Τρίτη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πολεμήσει τους ξεπερασμένους και άδικους δημοσιονομικούς ευρωπαϊκούς κανόνες. 

Η διάθεση στις αγορές υποχωρεί λόγω και των απογοητευτικών οικονομικών ερευνών. Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών αναμένεται να υποχωρήσει τον Ιούνιο, με επιβάρυνση από τις επιδεινωμένες οικονομικές προσδοκίες, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών GfK. O δείκτης αναμένεται να διολισθήσει στις 10,1 μονάδες από την καθοδικά αναθεωρημένη ανάγνωση των 10,2 μονάδων του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v