Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές παρά την εμπορική ένταση

Γυμνή οικονομική τρομοκρατία, οικονομικό σοβινισμό και οικονομικό εκφοβισμό, χαρακτήρισε την εσκεμμένη πρόσκληση εμπορικών διενέξεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ανεβάζοντας τους τόνους του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Θετικά οι ευρωαγορές παρά την εμπορική ένταση

Ανοδικές κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά το χαμηλό σχεδόν τριών μηνών που έφτασε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Παρά την κλιμάκωση της έντασης, θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,4%. Ανοδικά και ο ευρωπαϊκός Νότος, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,6% και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο 0,8%.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τζανγκ Χανχούι δήλωσε σήμερα ότι η εσκεμμένη πρόκληση εμπορικών διενέξεων αποτελεί «γυμνή οικονομική τρομοκρατία», καθώς το Πεκίνο μοιάζει να ανεβάζει τον τόνο εν μέσω του διευρυνόμενου και κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί με τις ΗΠΑ.

Ο Τζανγκ έκανε το σχόλιο αυτό όταν ερωτήθηκε σχετικά τον εμπορικό πόλεμο, καθώς ενημέρωνε δημοσιογράφους για την επικείμενη επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα.

«Το να προκαλούνται με αυτόν τον τρόπο, εσκεμμένα, εμπορικές διενέξεις, είναι γυμνή οικονομική τρομοκρατία, οικονομικός σοβινισμός, οικονομικός εκφοβισμός», τόνισε ο διπλωμάτης.

Η άσκηση διώξεων εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούσε ποτέ μια «νομική επιλογή» της ομάδας του εισαγγελέων δήλωσε σήμερα ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, στις πρώτες του δηλώσεις για την έρευνα της ομάδας του όσον αφορά την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και τη σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ με την Μόσχα, ο 74χρονος πρώην επικεφαλής του FBI επανέλαβε ότι η έρευνά του δεν μπορούσε να απαλλάξει τον Αμερικανό πρόεδρο από υποψίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

«Η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου… δεν ήταν μια επιλογή κατά την εκτίμησή του», τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας «καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο πρόεδρος διέπραξε ένα έγκλημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v