Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τη γερμανική δημοπρασία 5G

Στήριξη από τον τηλεπικοινωνιακό και πετρελαϊκό κλάδο στις ευρωαγορές, ωστόσο το Brexit, η Ιταλία και οι εμπορικές εντάσεις κρατούν τα κέρδη σε συγκρατημένο επίπεδο. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Η άνοδος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας για το φάσμα 5G στη Γερμανία, οδήγησε σε θετικό «γύρισμα» των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τις αρχικές πιέσεις που δέχονταν λόγω των εξελίξεων αναφορικά με το Brexit και τις ανησυχίες των επενδυτών για τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,23% στις 380 μονάδες, κατά 0,25% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.385 μονάδες, κατά 0,1% ο CAC στο Παρίσι στις 5.380 μονάδες, κατά 0,46% ο DAX της Φρανκφούρτης στις 12.171 μονάδες και κατά 0,65% ο ιταλικός FTMIB στις 20.596 μονάδες.

Οι μετοχές της 1&1 Drillisch και της μητρικής της United Internet έκαναν άλμα 9% και 5% αντίστοιχα, ενώ της Deutsche Telekom ενισχύονταν κατά 1%, παρά τις «γκρίνιες» του επικεφαλής της DT, Dirk Woessner για το υψηλό τίμημα της δημοπρασίας για το 5G.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς το νέο περιστατικό –φερόμενη επίθεση σε τάνκερ- στον Κόλπο του Ομάν οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, έως και κατά 4,5% (για το Brent).

Πάντως, οι εξελίξεις από τη Βρετανία και την Ιταλία συντηρούν ένα κλίμα νευρικότητας στις αγορές, αν και ο δείκτης αναφοράς της Ευρώπης έχει καταγράψει άνοδο περίπου 3% από την αρχή του μήνα –κυρίως λόγω των προσδοκιών πως Fed και ΕΚΤ θα λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω των εμπορικών εντάσεων.

Χθες Τετάρτη, βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν το σχέδιο των Εργατικών για αποτροπή του άτακτου Brexit, ενώ το φαβορί για την διαδοχή της Τερέζας Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον–σύμφωνα με τους Times- δεν απέκλεισε την αναστολή λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε το μόνο πιθανό σενάριο να είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Εν τω μεταξύ,  στην Ιταλία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντι Μάιο απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν «διορθώσεις» στον προϋπολογισμό της χώρας, , τονίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει εντάσεις με την ΕΕ και πως ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι «ρεαλιστικός». Σημειώνεται πως το ιταλικό ζήτημα θα είναι μεταξύ των ζητημάτων συζήτησης στο σημερινό Eurogroup.

Στην γειτονική Γαλλία, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σχέδια για μείωση ορισμένων επιδομάτων ανεργίας και κίνητρα για αυτούς που εργάζονται και μετά την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, η Ελβετική κυβέρνηση, η οποία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019 στο 1,2%, προειδοποίησε πως η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit, η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας αλλά και η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια και κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο (+1,3% και 0,3% αντίστοιχα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός).

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,25%-0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v