Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βρετανία, προκαλούν νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πτωτικά τα futures της Wall Street

Στο "κόκκινο" κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη κυρίως στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, που εντείνουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σινοαμερικανικής εμπορικής διένεξης. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η μάχη διαδοχής των Συντηρητικών της Βρετανίας, όπου ο Μπόρις Τζόνσον νίκησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,7% στις 377 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.323 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.347 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης διευρύνονται στο 0,9% και τις 12.059 μονάδες. 

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κλιμακώνονται, μετά τις χθεσινές επιθέσεις σε δυο πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη –ισχυρισμό τον οποίον απορρίπτει το Ιράν. Το νέο αυτό επεισόδιο έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, που χθες έφτασαν να καταγράφουν άνοδο που ξεπέρασε το 4,5%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Nikkei, ο OPEC και η Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο συντονισμό τους στην προμήθεια πετρελαίου, μονιμοποιώντας ουσιαστικά τη συμμαχία τους για τη στήριξη των πετρελαϊκών τιμών.

Να σημειωθεί πως χθες εισήχθη νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε ιδιώτες και εταιρείες που αναπτύσσουν το ρωσικό project φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, η αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων και οι εξελίξεις στην Ιταλία, ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στο Eurogroup.

Ανοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν από 0,25% έως 0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v