Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ-Ιράν

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν.

Χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν τις επιθέσεις με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε πως αυξάνει τους δασμούς σε συγκεκριμένους τύπους αγωγών και σωληνώσεων που εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι νέοι δασμοί ορίζονται μεταξύ 57,9% και 147,8% και αφορούν σωληνώσεις υψηλής αντοχής που χρησιμοποιούνται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατέληξαν σε ένα σχέδιο όρων που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού προϋπολογισμού για την περιοχή της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο.

Μετά από μία πολύωρη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίς τα ξημερώματα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία κατ'αρχήν συμφωνία, ωστόσο άφησαν για μελλοντικές συναντήσεις τον καθορισμό των κρίσιμων λεπτομερειών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% στις 378 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,31% στις 7.345 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στις 12.096 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,15% στις 5.367 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,57% στις 9.194 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε οριακές απώλειες 0,09% στις 20.612 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1% στα 52,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.353 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1217 από 1,1275 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v