Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες και η κορύφωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Περισσότερη δράση προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Υποχωρεί το ευρώ.

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει διευκολυντική πολιτική ξανά, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά ενεργητικών, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ελλείψει βελτίωσης, στην περίπτωση που η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας απειλείται, θα απαιτηθούν επιπλέον κίνητρα», υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης είναι κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα με οποιαδήποτε στοιχεία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για δυνητική μείωση επιτοκίων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,9%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κινείται ανοδικά κατά 0,2%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κυμαίνεται 0,8% υψηλότερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται επίσης σε θετικό έδαφος (+0,8%). 

Υψηλότερα κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τους ιαπωνικούς δείκτες να είναι ωστόσο στο κόκκινο.

Στο επίκεντρο και η κορύφωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αφότου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποστολή 1.000 στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος ανησυχίες για την απειλή από το Ιράν.

Οι φόβοι για διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχουν ενταθεί από την περασμένη Πέμπτη, όταν δύο δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ενισχύθηκαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο μετά από οκτώ μήνες πτώσης.

Οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας στα 1,40 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται καθοδικά (-0,2%) και αλλάζει χέρια στο $1,1139

Στην αγορά εμπορευμάτων, κατεβάζουν ταχύτητα οι τιμές του αργού υπό τον φόβο ότι η οικονομική ανάπτυξη δέχεται πλήγμα από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Τις απώλειες περιορίζουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια. 

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,4%, στα $51,73 ανά βαρέλι, το brent με ίδια πτώση διαμορφώνεται στα $60,67.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v