Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τον Ντράγκι

Τα μηνύματα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας στο επίκεντρο των επενδυτών. Σινιάλο για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τον Ντράγκι

Υψηλότερα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γύρισαν ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.

Σινιάλο για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων έστειλε η ΕΚΤ, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι "το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο της μεσοπρόθεσμα".

Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το πρόγραμμα APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.  

Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από τον στόχο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αρκέστηκε να δηλώσει ότι όταν υπάρχει ένα τόσο ευρύ πακέτο μέτρων, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συγκλίνουν στις τελικές ανακοινώσεις. Οι διαφορές ήταν σε θέματα όπως το τι θα κάνουμε πρώτα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη είναι καθοδικά, η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς είναι λιγότερο πιθανή, αλλά ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη είναι μάλλον χαμηλός, σημείωσε.

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 1,3%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο 0,4% και τον CAC στο Παρίσι 0,7%. Πτώση 0,8% σε Μαδρίτη και Μιλάνο.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε την Τετάρτη το Facebook.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η αύξηση χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά και στις πλατφόρμες ιδιοκτησίας του, Instagram και AhatsApp, ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

Τα κέρδη ήταν $1,99 ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης της Refinitiv για $1,88.  Τα έσοδα ανήλθαν στα $16,9 δισ. έναντι πρόβλεψης για $16,5 δισ. από $13,2 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v