Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τον ΡΜΙ

Σε χαμηλό επταετίας η μεταποίηση στη Γερμανία και στην ευρωζώνη τον Ιούλιο. Στο επίκεντρο οι ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ την Πέμπτη και τη Fed την επόμενη εβδομάδα. Ζημιά €3,15 δισ. το δεύτερο τρίμηνο για τη Deutsche Bank (-4%).

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τον ΡΜΙ

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων ΡΜΙ της IHS Markit για τον Ιούλιο, αν και οι επενδυτές αναμένουν αισιόδοξο αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όσον αφορά την επικείμενη νομισματική πολιτική.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,ο5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,8%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,5%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται αρνητικά κατά 0,1%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ.

Επιδεινώθηκε η ύφεση στο γερμανικό μεταποιητικό τομέα τον Ιούλιο, με τις επιδόσεις των παραγωγών αγαθών να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, υποδηλώνοντας επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο τομέας της μεταποίησης κινήθηκε αρνητικά, φτάνοντας στις 43,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 45 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την IHS Markit. Ηταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Ιούλιο του 2012.

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έκτο μήνα, φτάνοντας στις 46,4 μονάδες από 47,6 –χαμηλότερα από την αμετάβλητη ανάγνωση που προέβλεπε έρευνα του πρακτορείου.  Ηταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία οδηγούν το ευρώ στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο μηνών, στο $1,1141.

Στο πολιτικό σκηνικό, τα βλέματα παραμένουν στραμένα στο Λονδίνο και στον νέο ηγέτη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Μπόρις Τζόνσον.

Στην οικονομική επικαιρότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, ενώ έστειλε προειδοποίηση ότι περαιτέρω δασμοί ή ένα άτακτο Brexit μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη και να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οκτώβριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ανακοίνωσε η Deutsche Bank. Όπως μεταδίδει το CNBC, η γερμανική τράπεζα είχε καθαρή ζημιά €3,15 δισ.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 1,7 δισ. λόγω του μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα. H μετοχή της υποχωρεί 4%.

Την ίδια ώρα, ευρεία έρευνα στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες -Google, Facebook και Amazon- για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το υπουργείο ενημέρωσε ότι θα εξετάσει πώς έχουν επιτύχει τη δύναμή τους στην αγορά και αν ακολουθούν πρακτικές που έχουν μειώσει τον ανταγωνισμό, έχουν εμποδίσει την καινοτομία ή έχουν βλάψει τους καταναλωτές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, οι οποίοι υποδέχονται θετικά τις νύξεις περί προόδου στην σινοαμερικανική εμπορική διένεξη.

Το Bloomberg μετέδωσε πως ο αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Robert Lighthizer θα μεταβεί στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με κινέζους αξιωματούχους, ενώ χθες ο σύμβουλος οικονομικών του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow δήλωσε πως αναμένει το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v