Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο το χθεσινό σήμα από την ΕΚΤ για δυνητική μείωση των επιτοκίων, η οποία ωστόσο τα διατήρησε στα τρέχοντα επίπεδα. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet το Q2. Μικτή εικόνα από την Amazon.

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπιες διακυμάνσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά τις ενδείξεις που άφησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,12%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,14%, στο Παρίσι ο CAC κινείται σταθεροποιητικά, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,3% όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ -αν και οι δύο δείκτες ξεκίνησαν συνεδρίαση θετικά.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι «το συμβούλιο της αναμένει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα».

Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το πρόγραμμα APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.  

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από τον στόχο.

Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από τον στόχο.

Στο εταιρικό μέτωπο, ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη δευτέρου τριμήνου της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet.

Όπως μεταδίδει το CNBC, τα κέρδη ανά μετοχή ήταν $14,21 έναντι πρόβλεψης για $11,30, ενώ συνολικά τα κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν τα $9,9 δισ. Τα έσοδα ανήλθαν στα $38,94 δισ. από $38,15 που αναμένονταν. 

Μικτή εικόνα παρουσίασε η Amazon όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Τα κέρδη δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, ενώ τα έσοδα τις ξεπέρασαν.

Η αύξηση στα έσοδα έρχεται μετά τη δέσμευση της Amazon για επενδύσεις, ύψους $800 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο, βελτιώνοντας τις αποθήκες και τις υποδομές της, ως μέρος του σχεδίου που έχει στόχο να παραδίδει τα προϊόντα της σε μία μόλις μέρα στα Prime μέλη της παγκοσμίως.

Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν $5,22 έναντι πρόβλεψης αναλυτών της Refinitiv για $5,57. Τα έσοδα ήταν $63,4 δισ. έναντι προσδοκίας για $62,5 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v